ODJAVLJIVANJE STRUJE NAJMANJE NA GODINU: Prekid isporuke električne energije na zahtev kupaca ne može biti kratak, posebno tokom pandemije

G. NOVAKOVIĆ

05. 01. 2021. u 12:22

SPISAK nevolja preduzetnika u doba epidemije svakodnevno obogaćuju novi primeri.

ОДЈАВЉИВАЊЕ СТРУЈЕ НАЈМАЊЕ НА ГОДИНУ: Прекид испоруке електричне енергије на захтев купаца не може бити кратак, посебно током пандемије

Foto EPS

Da je tako, svedoči i situacija Borivoja M. iz Mladenovca. Kao vlasniku kafane koju je "zatvorila" korona, Elektrodistribucija mu neće izaći u susret i omogućiti mu da odjavi struju dok lokal ne radi. Jedina opcija mu je da to učini na period od najmanje godinu dana, a ako bi ranije želeo da se priključi na mrežu, morao bi da postavi novo brojilo, što je veliki trošak. Iz EPS se pozivaju na Zakon o energetici.

Kako nam se požalio Borivoje M., čiji je lokal u Ulici kralja Petra Prvog 292, on ne vidi drugu opciju osim da plaća održavanje instalacija, iako trenutno ne posluje. Čak i taj minimalan trošak, kako kaže, nije zanemarljiv ukoliko potraje ovaj loš momenat za ugostitelje.

- Niko nije zainteresovan ni da iznajmi kafanu, što je opravdano u ovoj situaciji - kaže naš sagovornik. - Predao sam zahtev Elektrodistribuciji i oni se striktno drže zakonskih mera. Ne razumem zbog čega nikome nije palo na pamet da pojedine odredbe promeni i prilagodi epidemiološkoj situaciji.

Prema rečima nadležnih u EPS, najkraći period na koji je moguće obustaviti isporuku na zahtev korisnika određen je Zakonom o energetici.

- U članu 201 navedeno je da će operator distributivnog sistema obustaviti krajnjim kupcima isporuku električne energije na pismeni zahtev kupca, pod uslovom da se prekid zahteva za period od najmanje godinu dana, a najduže dve godine - rekli su nam iz JP "EPS Distribucija Beograd".

Kako navode u ovom preduzeću, u tom slučaju kupac nema obaveze po osnovu ugovora o snabdevanju. Inače, zahteve za prekid isporuke električne energije EPS obrađuje svakodnevno, i prema rečima nadležnih, na njih odgovaraju u najkraćem mogućem roku.

ODGOVOR IZ EPS NIJE STIGAO

IZ "EPS Distribucije Beograd" ostali su nemi na pitanje "Novosti" da li se razmatra mogućnost da se, shodno epidemiološkoj situaciji, kada su određene grane privrede više pogođene merama, izađe u susret zahtevima poput Borivojevog. Isto tako, ostali smo uskraćeni i za informaciju koliko je od marta sličnih zahteva stiglo na adresu preduzeća.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)

SAOBRAĆAJKA U BULEVARU KRALJA ALEKSANDRA: Automobilom se zakucao u stanicu, pa pobegao (FOTO)