DONKA - PRIMER GENERACIJAMA: Ršum predao inicijativu da DKC ponese ime novinarke i urednice TV Beograd

A. VOJINOVIĆ

28. 12. 2020. u 11:52

ZAHTEV da se Dečijem kulturnom centru Beograd (DKCB) pridoda ime velike Donke Špiček Gradskoj skupštini predao je pesnik Ljubivoje Ršumović zajedno sa potpisima 50 istaknutih umetnika i predlogom direktora DKCB Dragana Marića.

ДОНКА - ПРИМЕР ГЕНЕРАЦИЈАМА: Ршум предао иницијативу да ДКЦ понесе име новинарке и уреднице ТВ Београд

Donka Špiček / Foto A. Stevanović

Inicijativa da ova ustanova ponese ime čuvene novinarke i dugogodišnje urednice programa za decu i mlade TV Beograd pokrenuta je kako bi se generacije mališana koje su stasavale i učile uz njene programe u Jugoslaviji odužile Donki za sve što je učinila za njih. Peticiju su između ostalih potpisali i Dragan Bjelogrlić, Svetlana Bojković, Tihomir Stanić, Branko Milićević Kockica, Darko Bajić, Milovan Vitezović...

Nazivanje Dečijeg kulturnog centra Beograd po Donki nije slučajnost s obzirom na to da je ona bila dugogodišnji saradnik i predsednik Upravnog odbora te institucije. Ceo radni vek posvetila je deci i njihovom obrazovanju. Mališani su je voleli, kao i ona njih. Generacije su stasavale uz njene kulturno-obrazovne programe, koje i danas pamte i sa osmehom ih se prisećaju.

- Donka je uticala na celu moju generaciju, detinjstvo smo provodili uz njene programe. Uspela je da okupi toliko istaknutih umetnika koji su se pridružili ovoj peticiji. Danas, nažalost, nema više toliko sadržaja za decu kao u vreme kada smo mi odrastali. Donka treba da bude primer i da se na ovaj način možda i podstaknu mladi stvaraoci koji će pažnju više posvetiti najmlađima - kaže za "Novosti" Marijana Aracki, dramski pisac.

Prema njenim rečima, predlog je prosleđen Komisiji za dodelu naziva ulica pri Skupštini grada i nada se da će se inicijativa sprovesti do kraja i da deca i u narednih 50 godina treba da znaju ko je bila Donka Špiček.

Donka je ranije govorila da se uvek teško radilo na televiziji zato što se moralo razmišljati da ti programi dopru do dece. Da je važno, kada ih oni odgledaju, da mogu u školi ili sa svojim roditeljima ili drugovima razgovaraju o onome što su gledali. Mnogi pamete kako je u Beograd u okviru "Susreta četvrtkom" dovela čuvenog astronauta Nila Armstronga i posadu "Apola 13", kao i slavnu pevačicu Džozefinu Bejker. Najmlađi su tada imali priliku da se druže sa astronautima koji su kročili na Mesec. Kao glavni i odgovorni urednik redakcije "Susreti četvrtkom" Doma pionira (sadašnji DKCB), organizovala je kulturne tribine za decu školskog uzrasta kojima je predstavljala različite profesije od odžačara do naučnika. Godine 1969. zajedno sa svojim saradnicima osnovala je festival Međunarodni susret dece Evrope "Radost Evrope" koji svake jeseni, početkom oktobra, u prestonici okuplja najmlađe sa Starog kontinenta.

Zaslužna je i za uređivanje poznatih televizijskih serija "Sivi dom", "Laku noć, deco", "Zaboravljeni", kao i za jedan od najeminentnijih muzičkih festivala za decu - "Dečjeg beogradskog proleća".

NAGRADE

DONKA je dobitnica mnogobrojnih priznanja i nagrada, među kojima su plaketa Unicefa, Orden osmeha dece Poljske, Zlatni beočug, Zmajeva nagrada, Grozdanin kikot i Mali Princ. Odlikovana je i srebrnom medaljom predsednika Srbije za zasluge u javnoj i kulturnoj delatnosti, naročito u nesebičnoj promociji stvaralaštva dece i za decu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri