STEFAN NEMANJA ČUVA PRESTONICU: Završen spomenik velikom županu, monumentalno delo u slavu velikog pretka (FOTO)

Novosti online

25. 12. 2020. u 08:27

SPOMENIK Stefanu Nemanji je završen i od danas će krasiti Savski trg i ceo Beograd.

СТЕФАН НЕМАЊА ЧУВА ПРЕСТОНИЦУ: Завршен споменик великом жупану, монументално дело у славу великог претка (ФОТО)

Foto: Facebook

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić se tim povodom oglasio na svom fejsbuk nalogu. 

- Veliki dan za Beograd i Srbiju! Spomenik Stefanu Nemanji je završen i postaje vlasništvo našeg naroda. Ponosan jer sam bio deo istorijskog poduhvata.

Podsetimo, spomenik je izradio ruski vajar Aleksandar Rukavišnikov. Sa 23 metra je ubedljivo najviši u srpskoj prestonici, i nalazi se na Savskom trgu, neposredno ispred zgrade nekadašnje Glavne železničke stanice.

Veliki spomenik napravljen je u bronzi i isečen u delovima je dopremljen iz Rusije.

Vlada Srbije imenovala je organizacioni odbor za otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji, na čijem je čelu ministarka kulture Maja Gojković, a otkrivanje spomenika planirano je 27. januara.

Članovi odbora su ministri Darija Kisić-Tepavčević, Nikola Selaković i Aleksandar Vulin, te državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zamenik predsednika skupštine grada Beograda Andrea Radulović i predsednik Upravnog odbora RTS-a Vladimir Vuletić.

Kako je izgledalo postavljanje spomenika prethodnih meseci možete pogledati u galeriji:

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove