"IŠ" KORONI I IZOLACIJI: Uprkos epidemiji, Dečji kulturni centar Beograd uspeo da sačuva kontakt sa najmlađima posredstvom interneta

Ana Vojinović

20. 12. 2020. u 08:00

DEČJI kulturni centar Beograd (DKCB) u 2020. godinu zakoračio je raspevano, sa božićnim i svetosavskim koncertima pred prepunom dvoranom.

ИШ КОРОНИ И ИЗОЛАЦИЈИ: Упркос епидемији, Дечји културни центар Београд успео да сачува контакт са најмлађима посредством интернета

Foto arhiva

Tokom zimskog raspusta mališani su uživali u brojnim kreativnim radionicama, a zatim su usledile pripreme za festival "Dečje beogradsko proleće" kad je sve moralo da se promeni. Proglašena je epidemija virusa korona. Kovid 19 umnogome je uticao na rad DKCB, ali nije obeshrabio zaposlene iz ove ustanove da zapostave najmlađe, nego su prilagodili programe novonastaloj situaciji. Većinu njih su organizovali putem interneta kako deca ne bi bila uskraćena za edukativne i zabavne sadržaje.

Dragan Marić, Foto arhiva

 

Novu 2021. godinu mališani neće moći tradicionalno da dočekaju u Centru, ali će, kako najavljuje Dragan Marić, direktor Centra, biti prazničnih paketića za najuspešnije kreativce. U godini koja sledi nastaviće da organizuju programe koji su se pokazali veoma uspešnim, ali će ponudu obogatiti novim idejama.

- Ponosan sam na sjajan tim koji se od prvog dana vanrednog stanja u Srbiji pokrenuo da osmisli, realizuje, medijski promoviše i motiviše decu Srbije, ali i dijaspore, da stvaralaštvom odgovore na sve izazove izolacije, jer "deci treba nuditi samo najbolje", kako to često ističe naš predsednik Upravnog odbora Minja Subota - podseća za "Novosti" prof. Marić.

FESTIVALI NA JUTJUB-KANALU

OSIM "Radosti Evrope", putem jutjub-kanala DKCB upriličeni su i Festival dečjeg muzičkog stvaralaštva FEDEMUS, Međunarodni festival dečje dramske igre GLUMIJADA, Pozorišni festival za decu i mlade FESTIĆ i Festival dečjeg plesnog stvaralaštva "Plesni susreti". Ovim putem, prvi put su i mališani iz dijaspore imali priliku da vide i uživaju u kulturnoj ponudi srpske prestonice. S druge strane, nisu mogli da se organizuju festival "Dečje beogradsko proleće", koji se tradicionalno održava u okviru "Dana Beograda" i Dečje muzičke svečanosti DEMUS.

Digitalnim putem uspeli su da upriliče različite konkurse - "Nema frke uz unuke", kojim su deca slala poruke ohrabrenja najstarijima, zatim "Korona-iš", gde su mališani na autentičan i duhovit način predstavljali svoje viđenje vanredne situacije u formi stripa, kao i konkurs "Tajne bakine kuhinje" putem kojeg su podelili recepte svojih baka i prikazali kulinarsko umeće i foto-konkurs "Moja čuvarkuća" u susret Uskrsu. Na konkurse su pristizali radovi iz Srbije, ali i iz Italije, Francuske, Finske, Danske, Norveške, Crne Gore, BiH, Slovenije i drugih zemalja.

Prema rečima našeg sagovornika, najveći izazov je bio kako da osmisle način da deca ne budu uskraćena za programe koji ih inspirišu da razvijaju svoju kreativnost.

- Najviše smo ponosni na specijalnu TV emisiju koju smo napravili povodom obeležavanja 51. međunarodnog susreta dece Evrope "Radost Evrope" - navodi Marić.

- Ovaj festival zbog pandemije održan je u drugačijoj formi. Učesnici iz svih krajeva Starog kontinenta poslali su video-snimke svog nastupa i poruke posvećene svoj deci sveta.

Uoči ove manifestacije održane su kreativne radionice onlajn i na otvorenom, na platou ispred DKCB.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum