BESPRAVNA GRADNJA KOČI SVE RADOVE. Infrastrukturni problemi u naselju Vojvoda Vlahović muče žitelje, nadležni obavešteni, a rešenja nema

S. VIDAČKOVIĆ - J. DINČIĆ

18. 12. 2020. u 11:14

NASELjE Vojvoda Vlahović nalazi se na međi opština Zvezdara i Voždovac, ali sem teritorije, na "granici" su i čistoća, pitanje legalne gradnje, kao i nedostatak vodovodne i kanalizacione mreže.

БЕСПРАВНА ГРАДЊА КОЧИ СВЕ РАДОВЕ. Инфраструктурни проблеми у насељу Војвода Влаховић муче житеље, надлежни обавештени, а решења нема

Ne zna se broj nelegalno izgrađenih kvadrata / Foto S. Vidačković

Nedavna havarija vodovodne cevi koja je napravila poplavu u zgradi u Ulici Milovana Vidakovića 1, ponovo je pokrenula zaboravljene i zaostale probleme koji nisu rešeni ni 15 godina od izgradnje prve višespratnice na ovoj padini.

Bez ijedne zelene površine, pošte, bankomata, sa jednom minibus linijom, tri male prodavnice i nedovoljnim brojem kontejnera, svako ko kroči u naselje Vojvoda Vlahović stiče utisak da je daleko od centra prestonice. Iako nedostaje legalna vodovodna i kanalizaciona mreža, to ne smeta investitorima da, sa dozvolom ili bez nje, zidaju nove objekte. Kako, za "Novosti", objašnjavaju u Direkciji za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, oni ne raspolažu podacima o broju bespravno izgrađenih objekata u ovom bloku, ali im je jasno da upravo divlja gradnja koči sve moguće infrastrukturne radove.

- Neplanska i nelegalna gradnja u naselju Padina dovela je do raskoraka između postojeće plansko-tehničke dokumentacije i faktičkog stanja na terenu - kažu u Direkciji. - Najveći deo planiranih saobraćajnica sa pratećom infrastrukturom nije moguće izvesti prema planskoj i projektnoj dokumentaciji jer su fizička i pravna lica bespravnom izgradnjom zauzeli trase planirane mreže. Potrebno je rešiti pitanje nelegalnih objekata, ograda, zidova, stabala, kandelabra koji se nalaze duž trase saobraćajnica predviđenih urbanističkim planom.

U okviru trasa javne infrastrukture, ističu u Direkciji, ukupna površina nelegalnih objekata u Ulici vojvode Vlahovića i okolnim ulicama je oko 2.000 kvadrata, a dužina raznih vrsta ograde je oko 1.200 metara. Takođe, problem pravi i oko 200 stabala raznog drveća, odnosno voćnjaka.

Tokom ranijeg perioda Direkcija je u nadležnoj službi nepokretnosti pokrenula postupke deobe katastarskih parcela zbog formiranja građevinskih placeva za javne saobraćajne površine. Kako nam je precizirano, u do sada okončanim postupcima rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, Direkcija je fizičkim i pravnim licima isplatila 5,7 miliona evra u okviru postizanja sporazuma o naknadi za izuzete nepokretnosti.

Međutim, na pitanja zašto gradnja novih objekata u naselju Vojvoda Vlahović nije stala ako je nadležnima bilo poznato da ni starije zgrade nemaju odgovarajući priključak na mrežu, i kada će početi rešavanje ovog problema - nismo dobili odgovore, ni iz opština, ni iz Gradske uprave.

DOZVOLE ZA MILION EVRA

KAKO nam je rečeno u Direkciji, prema obračunima naknade i doprinosa za uređivanje građevinskog zemljišta u postupcima izdavanja građevinskih dozvola za legalne objekte u naselju Padina, Grad Beograd je naplatio oko 1,5 miliona evra od investitora koji su legalno gradili objekte u ovom naselju. Međutim, inspekcija se ovde nije bavila popisivanjem divlje gradnje.

TEHNIČKA DOKUMENTACIJA

STRUČNjACI iz Direkcije izradili su tehničku dokumentaciju za pribavljanje građevinskih dozvola i izvođenje radova na saobraćajnicama u delu ovog bloka i to za 12 ulica, sa pripadajućom infrastrukturom, kao i projektnu dokumentaciju za saobraćajnicu na GP1, koja nosi radni naziv Nova kumodraška. Povezivanjem, ostvarila bi se veza na Cvetanovu ćupriju i Ulicu vojvode Vlahovića.

- Realizacijom ovih saobraćajnica obezbedilo bi se niz poboljšanja za stanovništvo ovog naselja, jer bi se stekli uslovi za pristup linijama javnog prevoza u centar naselja, a za niz postojećih i planiranih objekata obezbedile bi se pristupne saobraćajnice i pripadajuća mreža.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

NELE I OKI PORUČUJU „STRUJU ŠTEDI“: Evo u čemu je ključ za osvajanje fiće