VEZA GROCKE I ZVEZDARE: Nova saobraćajnica spojila Mali Mokri Lug i Kaluđericu

J. DINČIĆ

15. 12. 2020. u 10:42

NASELjA Mali Mokri Lug i Kaluđericu uskoro će povezati nova saobraćajnica koja je izgrađena na inicijativu opština Zvezdara i Grocka.

ВЕЗА ГРОЦКЕ И ЗВЕЗДАРЕ: Нова саобраћајница спојила Мали Мокри Луг и Калуђерицу

Gužve na Smederevskom putu biće smanjene

Novoizgrađene ulica, u dužini od 800 metara, koja će biti puštena i za saobraćaj, prostire se od Ulice Narodni front na Zvezdari do Željka Milivojevića u Kaluđerici. Protokol o saradnji ove dve opštine, koji je potpisan krajem 2017. godine podrazumevao je da trasa, koja je bila neprohodna bude probijena i očišćena od korova. Radovi, koji su se iz nepoznatih razloga odužili, obuhvatali su izgradnju i asfaltiranje puta sa dve kolovozne trake.

- Tokom radova postavljeni su i novi ivičnjaci u Beogradskoj ulici u Kaluđerici, koja je granica između dve opštine, ali i ključna tačka spajanja ovih puteva - objašnjavaju nadležni. - Istovremeno je asfaltirana i proširena Avalska ulica i Ulica Željka Milivojevića koja vodi do Kaluđerice.

Iako je prilikom potpisivanja Protokola bilo reči i o uvođenju nove linije javnog gradskog prevoza, koja bi saobraćala ovom trasom do tržnog centra "Ikea", od toga se zasad odustalo. Kroz Kaluđericu, u kojoj živi više od 30.000 stanovnika, prolazi samo jedna linija javnog gradskog prevoza, zbog čega su žitelji u više navrata pisali peticije za uvođenje minibus linije koja bi spojila Klenak i Zvezdaru i kretala se baš ovim ulicama, međutim, odluke još nema.

Novoizgrađena saobraćajnica svakako će doprineti smanjenju saobraćajnih gužvi na Smederevskom putu, pogotovo kod uključenja i isključenja za naselje Mirijevo. Na ovom delu puta svetlosna signalizacija ne postoji, kao ni srednja traka kojom bi se automobili isključivali na raskrsnici Smederevskog puta i Ulice Nine Kirsanove, zbog čega se svakodnevno stvaraju kilometarske kolone. Problem su i retka izdvojena stajališta za osam linija javnog gradskog prevoza koja prolaze ovom trasom. Novoizgrađena deonica svakako će doprineti da stanovnici Kaluđerice brže stižu do svojih domova, i izbegnu saobraćajne gužve koje kreću tačno od budućeg isključenja za novi deo puta koji još nije obeležen.

PARKIĆ ZA MALIŠANE

KAKO je ovaj deo puta opštinsko zemljište građani su dali predlog da u jednom delu bude izgrađen parkić za decu. Ističu da u Kaluđerici postoji svega jedan park i da je ovo idealna lokacija. Predlog je bio i da ulica bude proširena za deo biciklističke staze, kako bi i korisnici ovog prevoznog sredstva imali svoj deo puta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!