"BRAĆA" OD BANJALUKE DO KINE: Prva povelja o bratimljenju 1957. sa Koventrijem, poslednja sa glavnim gradom RS

J. Dinčić

13. 12. 2020. u 08:51

NEDAVNO je prestonica obeležila četiri decenije od potpisivanja sporazuma o bratimljenju Beograda i Pekinga.

БРАЋА ОД БАЊАЛУКЕ ДО КИНЕ: Прва повеља о братимљењу 1957. са Ковентријем, последња са главним градом РС

Odnosi Banjaluke i Beograda veoma bliski / Foto D. Pozderović

Na listi zemalja sa kojima grad ima potpisan sporazum o bratimljenju su i Kina, Slovenija, Grčka, Sjedinjene Američke Države, Republika Srpska i Ujedinjeno Kraljevstvo. U okviru međunarodne saradnje prvi sporazum potpisan je septembra 1957. godine sa Koventrijem. Ovaj grad u Velikoj Britaniji bio je razoren u Drugom svetskom ratu, pa je pomenute godine Beograd Koventriju poslao drvnu građu za obnovu razrušenog pozorišta, koje je zatim dobilo ime "Beogradski teatar".

Povelje o bratimljenju svakako otvaraju vrata za saradnju na međunarodnom nivou i doprinose boljoj afirmaciji političkog, kulturnog i privrednog razvoja.

Uzimajući u obzir neosporni uticaj gradova, koristi od potpisivanja zvanične potvrde su mnogobrojne - objašnjava za "Novosti" gradonačelnik Zoran Radojičić. - Od razmene iskustava u primerima dobre parakse, preko kulturne razmene koja dovodi do boljeg upoznavanja stanovnika dva grada do ekonomske saradnje i infrastrukturnih projekata. Ova vrsta saradnje se takođe odražava i na pozicioniranje Beograda na veoma visoko mesto na listi najatraktivnijih turističkih i investicionih destinacija Evrope, što potvrđuje sve veći broj posetilaca iz inostranstva, iz godine u godinu.

Takođe, pre dve decenije potpisan je Protokol o saradnji sa Kijevom i Bukureštom, pre tri sa Tel Avivom, a pre četiri sa Budimpeštom i Rimom. Posebne veze Beograd i Atina gaje od 1966. godine, a prestonica saradnju ima i sa Sarajevom, Rabatom, Moskvom, Seulom, provincijom Hunan, Astanom, Teheranom i Bernom, a specijalne veze sa Minskom, Skopljem, Podgoricom, Šenženom i Zagrebom. Iako je bilo mnogo planova za ovu godinu, zbog pandemije izazvane virusom korona, mnogi planovi su odloženi za neko bolje vreme. Od početka godine predstavnici Beograda uspeli su samo da potpišu Povelju o bratimljenju sa Banjalukom. Zdravstvena kriza odložila je i mnoge zakazane manifestacije. Tako ove godine nisu održani planirani Dani Beograda u Pekingu i Dani Beorada u Rabatu. Odloženo je potpisivanje Sporazuma sa Krasnodarom i Sverdlovskom oblasti u Ruskoj Federaciji.

ULICE BEOGRADA

U BEČU i Varšavi postoje ulice koje nose naziv po prestonici. Beogradska ulica nalazi se i u Berlinu, zbog čega će se na narednoj sednici grada naći odluka da jedna prestonička ulica bude nazvana po nemačkoj prestonici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)