ĐACI SA AUTIZMOM ONLAJN? Roditelji ogorčeni potezom škole za decu sa smetnjama u razvoju "Anton Skala", traže sastanak sa rukovodstvom

B. Borisavljević

01. 12. 2020. u 13:44

UČIONICE u Osnovnoj školi za decu sa smetnjama u razvoju "Anton Skala" od juče su zatvorene i za učenike mlađih razreda!

ЂАЦИ СА АУТИЗМОМ ОНЛАЈН? Родитељи огорчени потезом школе за децу са сметњама у развоју Антон Скала, траже састанак са руководством

Z.Rašić

Roditelji su bili šokirani kada im je u petak popodne javljeno da se škola zatvara i prelazi na onlajn nastavu. Savet roditelja i Školski odbor niko nije obavestio, a odluku je donela direktorka škole uz, kako je navedeno, konsultaciju sa Zavodom za javno zdravlje, koji je sugerisao postupanje prema Uredbi Vlade Srbije i Kriznog štaba.

Ogorčeni roditelji su se obratili pismom direktorki škole Nataši Selić Stanković, tražeći hitan sastanak i objašnjenje zašto je prekinuta nastava, s obzirom na to da je reč o deci koja imaju posebne potrebe, ali odgovor nisu dobili. Oni ističu da nijedan argument, koji je naveden u prilogu za zatvaranje škole ne stoji.

Reč je o mališanima koji su, nažalost, po prirodi asocijalni i nemaju bliske kontakte, u odeljenju nema više od četiri učenika, postoji organizovan prevoz do škole i kuće, nije zabeležen nijedan slučaj zaražavanja u školi...

- Pošto je moje dete u četvrtom razredu, a ne dozvoljava mu se da ide u školu samo zato što je autistično, iako se niko od osoblja, učenika i roditelja nije zarazio kovidom, za mene je ta odluka diskriminatorska i prema deci i prema roditeljima - kaže jedan od roditelja. - Deca su uskraćena za osnovno ljudsko pravo na obrazovanje, garantovano Ustavom Republike Srbije, a mi roditelji, pošto će deo nas biti prinuđen da otvara bolovanja, pa tako i prima manju zaradu, a neki će možda i ostati bez posla jer moraju da čuvaju dete, diskriminisani smo jer nam se uskraćuje Ustavom i zakonima garantovano pravo na rad, kao i ekonomska egzistencija.

Roditelji ističu da je odluka o zatvaranju škole za decu sa smetnjama u razvoju skandalozna, jer usled svog "stanja" oni nisu u mogućnosti da prate nastavu na daljinu.

- Najveći broj njih ne nastavlja školovanje, pa im je osnovna škola jedini period u životu kada negde idu redovno, van kuće - kaže naš sagovornik. - Korona može da potraje i tri godine. Da li to znači da moje dete uopšte više neće ići u školu? Nažalost, mališanima je najteže. Škola im je jedini svet koji imaju van porodice.

Do zaključenja broja direktorka škole nije se javila "Novostima".

MINISTAR RUŽIĆ: KONSULTACIJE, PA KONAČNA ODLUKA

Da je odluka o zatvaranju škole doneta mimo zakonske procedure, potvrdilo je i Ministasrtvo prosvete, kome su se roditelji obratili, pošto su im vrata škole bila "zatvorena". U odgovoru ministra Branka Ružića, navodi se da odluka o organizaciji rada mora biti doneta, uz obavezne konsultacije sa Savetom roditelja, na sednici Školskog odbora.

- Ako se, uz obavezne konsultacije sa Savetom roditelja i Zavodom za javno zdravlje, proceni da epidemiološka situacija to dozvoljava, može se, uz pojačanu primenu svih epiemiloških mera, organizovati neposredni obrazovno-vaspitni rad u školi - stoji u odgovoru. - Rad produženog boravka se ne prekida, a roditelji ne treba da dostavljaju potvrde o zaposlenju, niti o tome da moraju biti fizički prisutni na poslu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)