U SOBAMA UZ POMOĆ PRATILACA: Studentski dom "Mika Mitrović" druga kuća za 38 studenata sa hendikepom

B. B.

29. 11. 2020. u 08:50

STUDENTI sa hendikepom, kojima je potrebna tuđa nega, imaju pravo na pratioca dok borave u studentskom domu.

У СОБАМА УЗ ПОМОЋ ПРАТИЛАЦА: Студентски дом Мика Митровић друга кућа за 38 студената са хендикепом

Foto "Tanjug"

Trenutno je u domu "Mika Mitrović" smešteno 38 mladih koji imaju fizički ili neki drugi hendikep, od kojih njih 18 ima pratioce. Dok borave u studentskom smeštaju sa njima su, uglavnom, sestra, brat ili majka.

Foto "Tanjug"

Prema rečima Radoslava Đorovića, upravnika doma "Mika Mitrović", prilikom konkurisanja za smeštaj u studentski dom, akademci sa hendikepom moraju dostaviti medicinsku dokumentaciju da im je odobrena tuđa nega, čime imaju pravo da traže da pratilac bude sa njima. Reč je, uglavnom, o mladima koji su zbog invaliditeta u kolicima, kao i o slepim licima.

KOMPLETNO SREĐEN

Do kompletnog renoviranja doma 2012. godine, u domu "Mika Mitrović" bili su smešteni isključivo studenti sa invaliditetom, hroničnim bolestima i rekonvalescenti, kao i njihovi personalni asistenti. Objekt je sređen u skladu sa potrebama stanara i zahtevima studentskog standarda.

Apartmani u prizemlju kojih ima 12, u potpunosti su prilagođeni studentima sa invaliditetom. Na spratu se nalazi 67 soba, koje su rezervisane za sve ostale akademce. Renoviran je i studentski restoran u okviru doma.

- Za studente sa hendikepom predviđene su posebne sobe sa kupatilom, gde oni borave sa svojim pratiocima - navodi Đorović. - U pratnji su najčešće sestra, brat ili majka, retko se dešava da to bude otac. Oni borave sve vreme u domu sa detetom, hrane se u restoranu. Naši stanari koji su u invalidskim kolicima imaju organizovan prevoz do fakulteta. Pratioci idu sa njima ponekad, najčešće ako ne postoje prilazi za invalide da bi ušli na predavanja. U tim slučajevima, oni ih i sačekaju dok se ne završi nastava.

Foto "Tanjug"

U zavisnosti od toga da li se radi o redovnom ili samofinansirajućem studentu, "kiriju" će plaćati po ekonomskoj ili redovnoj ceni. Ipak, u najvećem broju slučajeva s obzirom na okolnosti, uprava Studentskog centra izlazi u susret molbama pratilaca i odobrava popust na puni iznos. Mesečno za smeštaj studenta i pratioca po ekonomskoj ceni, uz popust, treba izdvojiti oko 11.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri