"ŠMINKAJU" LEPOTICU IZ 19. VEKA: Uskoro tender za restauraciju zgrade Privrednog suda (FOTO)

S. VIDAČKOVIĆ

19. 11. 2020. u 12:26

VELELEPNA zgrada Privrednog suda, smeštena na uglu Masarikove i Kneza Miloša, biće obnovljena u narednih godinu dana.

ШМИНКАЈУ ЛЕПОТИЦУ ИЗ 19. ВЕКА: Ускоро тендер за рестаурацију зграде Привредног суда (ФОТО)

Foto: Ž. Knežević

Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda priprema dokumentaciju za javnu nabavku koja će uskoro biti raspisana, kako bi ovo zdanje, koje predstavlja jedan od retko sačuvanih objekata javne namene iz prve polovine 19. veka, zasijalo onako kako dolikuje atraktivnoj lokaciji na kojoj se nalazi.

Građena je po zamisli kneza Miloša, gde je tokom druge polovine 19. veka bila Uprava građenja, od 1880. godine Minstarstvo građevine, a sada uživa status prethodne zaštite. Međutim, spoljašnjost ove zgrade danas nije na zavidnom nivou.

Kako je "Novostima" rečeno iz Zavoda, planirani su radovi na restauraciji i sanaciji fasada, zameni prozora i krovnog prekrivača. Usled delovanja atmosferskih uticaja, zagađenja ali i prometne lokacije, malter na fasadama je oštećen na više mesta.- Radovi podrazumevaju obijanje oštećenog maltera, sanaciju pukotina na fasadama, malterisanje obijenih površina, restauraciju fasadne plastike, zamenu postojećih drvenih prozora, bojenje fasada, popravku podova na terasama kao i spoljnih stepeništa - objašnjavaju nadležni iz Zavoda.

- Okovi su u lošem stanju i neki prozori ne mogu da se otvore. Delovi krova koji su pokriveni ravnim limom su oštećeni i potrebna je zamena ovog materijala i daščane podloge.

STROGA SIMETRIJA

STRUČNjACI iz Zavoda kažu da je ova monumentalna zgrada dugačkih fasadnih frontova oblikovana u akademskom maniru, sa primenom stroge simetrije i geometrizovanih dekorativnih elemenata. U nivou drugog sprata, na obe fasade postavljeni su stilizovani balkoni.

Okvirna vrednost radova na uređenju spoljašnjosti zgrade Privrednog suda iz 19. veka na raskrsnici ulica Masarikove i kneza Miloša je oko 65 miliona dinara bez PDV. Firma koja bude najbolja na javnom tenderu, a koja bude izvodila radove na restauraciji i sanaciji ovog objekta prekoputa "Beograđanke", imaće rok od 270 dana da završi posao. Tokom prethodna dva veka, ovo zdanje imalo je više prepravki, adaptacija i dogradnji čime je izmenjen autentični izgled objekta.

Ipak, kada kompletni radovi na rekonstrukciji budu završeni, a fasada i krov obnovljeni, "lepotica" napravljena u 19. veku trebalo bi da zasija kao nekada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)