KULA VAPI ZA OBNOVOM: Uskoro nabavka za obnovu centralnog objekta, na Starom sajmištu

S. VIDAČKOVIĆ

09. 11. 2020. u 10:11

CENTRALNA kula na Starom sajmištu, gde je tokom Drugog svetskog rata bio nacistički logor u kome je za četiri godine skončalo 11.000 Srba, oko 6.500 Jevreja, Roma, dece, starih - uskoro će biti obnovljena. Kako je "Novostima" potvrđeno u Zavodu za zaštitu spomenika kulture Grada Beograda, uskoro će raspisati javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije projekta rekonstrukcije, adaptacije i sanacije ovog značajnog istorijskog objekta.

КУЛА ВАПИ ЗА ОБНОВОМ: Ускоро набавка за обнову централног објекта, на Старом сајмишту

Devastirana zgrada na Starom sajmištu

Sanacija Centralne kule koja je u katastrofalnom stanju, zapuštena i spolja i iznutra, godinama je najavljivana i odlagana. Takođe, dug vremenski period u kome nije bilo značajnih obnavljanja ili popravki, prouzrokovao je velika oštećenja samog tornja, čija je statička stabilnost ozbiljno ugrožena. Prvo se čekalo na iseljavanje umetnika koji su u prizemlju imali ateljee, potom na rešavanje imovinsko-pravnih problema i pravilne uknjižbe u katastar.

Konačno, u februaru ove godine, poslanici Narodne skupštine Srbije usvojili su Zakon o Memorijalnom centru "Staro sajmište", radi ispunjavanja dužnosti i trajnog pamćenja i spomena žrtvama Holokausta i okupatorskog zločina, čime je zaokružen proces koji je prethodio početku obnove kompleksa pored Save. Upravo će u rekontruisani i obnovljeni objekat Centralne kule biti smešten novoosnovani Memorijalni centar "Staro sajmište", kažu nadležni iz Zavoda.

- Objekat Centralne kule neophodno je kompletno rekonstruisati - objašnjavaju, za naš list, u Zavodu. - Zdanje je u velikoj meri devastirano, a posebno je ubrzano propadanje od trenutka otkad su iz nje iseljeni umetnici, kojima je prostor u prizemlju dodeljen na korišćenje u funkciji umetničkih ateljea. U ispražnjenim prizemnim delovima, u koje se ulazi sa spoljne strane, nelegalno su se uselile osobe koje taj prostor koriste na krajnje neadekvatan način, ugrožavajući tako i sam objekat. Deponovanje većih količina smeća, kao i paljenjem vatre unutar objekta već su u prethodnom periodu izazivani požari koji su, zahvaljujući blagovremenoj intervenciji, odmah ugašeni.

Nadležni kažu da će se tek posle završetka izrade sve potrebne projektno - tehničke dokumentacije znati kolika je vrednost potrebne investicije za kompletnu rekonstrukciju Centralne kule.

DVE CELINE MEMORIJALNOG CENTRA

MEMORIJALNI centar će se sastojati iz dve celine - "Jevrejskog logora Zemun" i "Prihvatnog logora", a obuhvatiće prostor na Novom Beogradu, na levoj obali Save, područje nekadašnje Bežanijske bare odnosno Beogradskog sajma, kao i prostor nekadašnjeg logora "Topovske šupe".

Prema Zakonu, zadatak ovog centra biće da prikuplja, sređuje, čuva, izlaže, stručno obrađuje, istražuje i prezentuje muzejske, arhivske i filmske dokumente i predmete, da organizuje manifestacije negovanja sećanja na žrtve i stara se o korišćenju građe u obrazovno-vaspitne, naučnoistraživačke i izdavačke svrhe.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!