OBNOVA JOŠ DVA HEKTARA ŠETALIŠTA: Ekipe "Zelenila" nastavljaju da uređuju pešačku zonu "Lazaro Kardenas" između novobeogradskih blokova

J. GOČANIN

10. 11. 2020. u 10:34

U TOKU su radovi na drugoj fazi kompletne rekonstrukcije čuvenog novobeogradskog šetališta "Lazaro Kardenas" koje izvodi JKP "Zelenilo - Beograd". Drugom fazom projekta planirano je uređenje još dva hektara poteza koji spaja blokove 45, 44 i 70.

ОБНОВА ЈОШ ДВА ХЕКТАРА ШЕТАЛИШТА: Екипе Зеленила настављају да уређују пешачку зону Лазаро Карденас између новобеоградских блокова

Drugom fazom urediće prostor koji spaja blokove 45, 44 i 70

Kako kažu u "Zelenilu", akcenat ovom delu šetališta daće planirane žardinjere promenljive visine. U njima će biti posađene perene različitih karakteristika, boja i vremena cvetanja, dok će zidovi žardinjera, na nekim delovima, biti predviđeni i za sedenje. Dve zelene površine biće formirane u obliku talasa. Predviđeno je postavljanje klupa za sedenje i ležanje koje će pratiti krivine ovih talasa.

Osim toga, tokom druge faze, biće sanirana i tri dečja igrališta, kao i košarkaški teren.

- Na površini u Bloku 45 uklonjen je rekvizit za igru dece "raketa" jer je starog tipa i nije bio u potpunosti u skladu sa važećim bezbednosnim standardima. Umesto "rakete", na ovom mestu biće postavljen jedan od trenutno najpopularnijih novih rekvizita "zip-lajn", kakav postoji i u parku "Ušće" - rekli su nam u JKP "Zelenilo - Beograd".

Takođe, kombinovani mobilijar i za mlađu i za stariju decu postaviće se i u zoni gde se nalaze vrtići i osnovna škola, a svoj kutak, duž blokova, imaće i stariji sugrađani kojima će biti napravljeni tereni za boćanje, fitnes, postavljeni stolovi za šah.

Projekat kompletne rekonstrukcije šetališta "Lazaro Kardenas" podeljen je u tri faze, čija je ukupna vrednost oko 312 miliona dinara. Prva faza radova trajala je od juna 2019. do početka marta i tada je uređeno 13 hektara. Završetak druge faze očekuje se 2021. godine, a uređenje šest hektara duž Bloka 70 planirano je trećom fazom čiji se završetak očekuje 2022. godine.

NOVI TRAVNjAK, ZASAĐENA STABLA

U PRVOJ fazi radova saniran je deo šetališta od centra Bloka 45 kod mesne zajednice do Save.

- Rekonstruisani su samo šetalište i prateći sadržaja uz šetalište. Postavljene su i nove klupe i đubrijere, a zasađena su stabla visokih i srednjih lišćara i četinarskog drveća. Travnjak je takođe obnovljen - rekli su u JKP "Zelenilo - Beograd".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)