"BELI MEDVED" ZASIJAĆE DOGODINE: Zavod za zaštitu spomenika dobio sredstva za projekat rekonstrukcije najstarije kuće u Beogradu

S. Vidačković

08. 11. 2020. u 10:34

NAJSTARIJA kuća u Beogradu, kafana "Beli medved", koja se nalazi u zemunskoj Ulici Vasilija Vasilijevića, biće obnovljena sledeće godine. Iako je projekat sanacije zdanja koje datira iz 18. veka trebalo da bude gotov ove godine, pandemija virusa korona usporila je realizaciju ovog plana.

БЕЛИ МЕДВЕД ЗАСИЈАЋЕ ДОГОДИНЕ: Завод за заштиту споменика добио средства за пројекат реконструкције најстарије куће у Београду

Foto P. Milošević

Zavod za zaštitu spomenika kulture Beograda konkurisao je za dobijanje sredstava od Ministarstva kulture i informisanja za finansiranje ili sufinansiranje projekata iz oblasti kulturnog nasleđa koja bi bila uložena u obnovu kafane "Beli medved".

- Objekat je devastiran i neophodne su hitne intervencije, kako bi bio vraćen u funkciju - kažu, za "Novosti", u Zavodu. - Sredstva su dobijena u oktobru i sada može da počne izrada projekta sanacije, rekonstrukcije, restauracije i adaptacije, posle čega će biti poznato koliko novca treba za izvođenje radova.

Zdanje "Beli medved" je najstarija sačuvana kuća na prostoru starog zemunskog jezgra i jedina je iz turskog perioda, pre 1717. godine. Istovremeno je i najstarija zgrada u srpskoj prestonici. Građena je u bondruku, odnosno od drveta i opeke, na nagnutom terenu. Dvojne je namene, na spratu su stanovi, a u prizemlju lokali. Donji deo je otvoren ka kaldrmisanoj ulici, a na sprat se ulazi preko dvorišta, ograđenog zidom.

Foto P. Milošević

- U prizemlju je bila kafana "Kod medveda", odnosno "Beli medved" - objašnjavaju nadležni iz Zavoda. - Nalazi se u prostorno kulturno-istorijskoj celini koja je utvrđena za dobro od velikog značaja i jedini primerak sačuvane balkanske arhitekture u ovom izdanju. Jedinstvenost ovog objekta preporučuje ga za prezentaciju i degustaciju vina sremskog područja.

Kafana "Beli medved", koja je pod zaštitom Zavoda, nacionalizovana je 1948. godine, a radila je sve do šezdesetih godina prošlog veka. Otkako je na ugostiteljski objekat stavljen katanac, zdanje propada, fasada je bila išarana grafitima, koji su uklonjeni. S obzirom na to da se nalazi na atraktivnoj lokaciji, u naselju Ćukovac, nedaleko od zemunske Glavne ulice i teatra "Madlenijanum", moguće je da će posle obnove ovde ponovo biti kafana. Da li će ugostiteljski objekat negovati tradiciju i pokušati da oživi duh starih vremena ili će modernim enterijerom privlačiti mlađe generacije, odlučiće zakupac.

VINARIJA U STAROM LAGUMU

POD zgradom je iskopan lagum sa dva kraka dužine 10 i 14 metara i ozidan opekom. Vlasnici kafane nekada su koristili lagum kao vinski podrum, jer je unutrašnja temperatura pogodovala očuvanju vina. Hroničari prestonice beleže da se led sa Dunava donosio zimi u lagume, koji je posipan slamom da se što duže održi i ne istopi, kao zamena za današnji frižider.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna