GUŠI NAS VAZDUH U "CRVENOM": Omotač iznad prestonice bio je izuzetno zagađen u prethodnim danima, „zelena zona” samo na jednom mernom mestu

J. DINČIĆ

04. 11. 2020. u 09:58

VAZDUH u centralnom gradskom jezgru ovih dana je veoma zagađen, a tek malo bolje je u prigradskim opštinama, gde su takođe zabeležene povećane koncentracije zagađujućih materija.

ГУШИ НАС ВАЗДУХ У ЦРВЕНОМ: Омотач изнад престонице био је изузетно загађен у претходним данима, „зелена зона” само на једном мерном месту

Foto Tanjug

Glavni krivac nije povećan protok saobraćaj, već visoke dnevne temperature i odsustvo vetra, uveravaju iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

Mrežne merne stanice za sistematsko praćenje kvaliteta povišene koncentracije prizemnih zagađujućih čestica detektovale su na Starom gradu, u Novom Beogradu i na Vračaru. U ovim stanicama vazduh je bio u crvenoj zoni, koji se definiše kao zagađen. Pozitivna merenja koja pokazuju zelenu zonu kvaliteta, koja označava odličan vazduh, očitana su samo u stanici Zeleno brdo na Zvezdari.

Zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima vazduha pogoduju magla, visok vazdušni pritisak i nedostatak vetra, objašnjavaju nadležni iz GZZJZ.

- Sve dok se ne promene vremenski uslovi, biće ovakva situacija - ističu stručnjaci iz GZZJZ. - Napominjemo da stanje nije alarmantno, jer je ovo dimaničan i kompleksan sistem, pa zato i merimo kvalitet vazduha svakog sata i rezultati su uvek dostupni građanima na aplikaciji "Beokom".

OBAVEŠTENjA NA "BEOKOMU"

NA sajtu "Beokom" građani u svakom trenutku mogu da provere kvalitet vazduha. Merenja se sprovode na svakih sat vremena, a osim kvaliteta vazduha ovde su i preporuke, kojih građani, ako imaju određene tegobe, moraju da se pridržavaju.

Međutim, prema aplikaciji AirVisual koja obuhvata sve gradove u svetu, Beograd je u 10 časova bio najzagađeniji grad na planeti, a u 16 časova bio je na 15. mestu.

Nadležni objašnjavaju da je neprihvatljivo porediti zagađenost vazduha u gradu sa milion ili 20 miliona stanovnika.

- Pre svega, parametri koji se koriste nisu isti - kažu stručnjaci. - Da bi se sprovela adekvatna statistika, neophodno je porediti gradove koji su na istim meridijanima i sa istom klimom, što pomenuta aplikacija ne koristi.

Godišnji podaci pokazuju i da je vazduh u prestonici najzagađeniji od novembra do februara, što je i očekivano zbog grejne sezone i individualnih ložišta.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a