ČUKARIČKI RUKAVAC OPET ZAGAĐEN? Vodni inspektor na terenu kod Ade Ciganlije, o situaciji obaveštena i Agencija za zaštitu životne sredine

J. Gočanin

31. 10. 2020. u 07:42

ЧУКАРИЧКИ РУКАВАЦ ОПЕТ ЗАГАЂЕН? Водни инспектор на терену код Аде Циганлије, о ситуацији обавештена и Агенција за заштиту животне средине

Godinama se talože velike količine otpada i mulj / Foto I. Marinković

U BLIZINI Čukaričkog rukavca, kod Ade Ciganlije, poslednjih nekoliko dana oseća se neprijatan miris. Osim toga, plutala je i uginula riba, kao i voda crne boje. U Sekretarijatu za inspekcijske poslove rekli su, za "Novosti", da je u utorak vodni inspektor obavio inspekcijski nadzor i da je o zatečenom stanju na terenu obaveštena Agencija za zaštitu životne sredine.

Prema rečima građana, voda je zagađena, sumnjaju da je to razlog za pomor. Na ovom mestu, godinama se talože i velike količine otpada, kao i mulj, što doprinosi da rukavac izgleda zapušteno.

- Već nedelju dana je ovuda nemoguće šetati od nesnosnog smrada. To više nije neprijatan miris kanalizacije, već se oseća mnogo intenzivniji i neprijatniji miris - govori meštanin Čukaričke padine. - Bavim se ribolovom, skoro svakog vikenda pecam na rukavcu. Primetio sam da su ribe sve bliže površini, što se događa usled manjka kiseonika.

Kako kažu u Sekretarijatu, kontrolom je utvrđeno da je voda na ušću Topčiderske reke u Čukarički rukavac tamne boje i neprijatnog mirisa.

- Vodni inspektor je zatekao nekoliko uginulih riba. Takođe, po njegovom nalogu obaveštena je Agencija za zaštitu životne sredine, koja je uzela uzorke iz Topčiderske reke, uzvodno od rukavca, kao i u samom rukavcu neposredno posle ušća sa rekom - kažu u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

U zavisnosti od dobijenih rezultata, govore u Sekretarijatu, vodni inspektor će nastaviti postupak u okviru svojih ovlašćenja.

JOJKIĆA DUNAVAC

TOKOM jula u Jojkića dunavcu članovi Udruženja "Eko - Pančevački rit" zatekli su pomor ribe i labudova. U periodu od dva meseca na ovom mestu uginulo je čak 17 ptica. Agencija za zaštitu životne sredine uzorkovala je vodu, a rezultati su pokazali povećanu koncentraciju amonijačnog i nitritnog azota, kao i manjak kiseonika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)