NOVO GROBLJE U BATAJNICI 2021: Žitelji zemunskog naselja moći će da budu sahranjeni na parceli pored auto-puta, na starom više nema mesta

J. D. - B. B.

19. 10. 2020. u 14:22

STANOVNICI Batajnice skoro šest godina svoje najmilije sahranjuju na okolnim gradskim grobljima, jer na njihovom večnom počivalištu više nema slobodnih mesta.

НОВО ГРОБЉЕ У БАТАЈНИЦИ 2021: Житељи земунског насеља моћи ће да буду сахрањени на парцели поред ауто-пута, на старом више нема места

Kapacitet starog groblja je popunjen / Foto Gugl mape

Kako bi se ovaj problem rešio nadležni su planom detaljne regulacije odabrali lokaciju u neposrednoj blizini izlaza Batajnice na auto-put, i u toku je izrada urbanističkog projekta. Radovi na izgradnji samog kompleksa počeće sledeće godine.

- Do kraja ove godine biće pokrenuta javna nabavka za izradu prve faze tehničke dokumentacije, a po njenom završetku i pribavljanju građevinske dozvole planiraće se sredstva za izgradnju - objašnjavaju za "Novosti" nadležni iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju. - Planirano je da osim mesta za sahranjivanje budu izgrađene i pristupne saobraćajnice, parking za posetioce kao i objekti koji će se naći u funkciji groblja.

Površine za sahranjivanje zauzimaće oko 50 odsto od ukupnog dela parcele, a biće napravljeni i grobovi za polaganje urne kao i "Vrt sećanja", kapele i pravoslavni hram sa crkvenim domom. Na površini od dva hektara biće napravljene i zelene površine sa punktovima za odmor na kojima će biti postavljene klupe i prateći mobilijar.

Ipak, dok se ovi radovi ne sprovedu u delo blizu 70.000 meštana Batajnice i dalje je prinuđeno da svoje najmilije sahranjuju na gradskim grobljima koja su udaljena i po 20 kilometara od ovog zemunskog naselja. Za večna počivališta najmilijih uglavnom biraju groblja u Ugrinovcima i Dobanovcima, ali i na Orlovači ili Zbegu jer na batajničkom, a o čemu su "Novosti" već pisale, ne postoji nijedno slobodno grobno mesto, godinama unazad. Ipak, dešava se da slobodna grobnica može da se nađe "ispod ruke" ali po paprenim cenama koje dostižu i 5.000 evra. Uglavnom ih pojedini vlasnici koji su ih otkupili davnih dana sada ih preprodaju po trostruko većim cenama.

KALUĐERICA

RADOVI na izgradnji novog večnog počivališta su i u gročanskom naselju Kaluđerica. Radnici vredno rade kako bi pristupne saobraćajnice ka groblju bile gotove u narednom periodu. Projektom je predviđena izgradnja saobraćajnice kojom se prilazi do groblja, kao i parkinga u okviru budućeg kompleksa za nešto više od 100 vozila.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Ovim potezom sludeo one koji dele sankcije Rusima