OBNOVLJEN PARKET U SPIRTINOJ KUĆI: Radovi na rekonstrukciji zavičajnog muzeja u Zemunu teku u nekoliko faza

S. Vidačković

12. 10. 2020. u 10:25

ZAVIČAJNI muzej u Zemunu, koji je smešten u Spirtinoj kući, dobio je obnovljeni intarzirani parket, koji je oštećen nestručnim postupanjem još 2002. godine.

OБНОВЉЕН ПАРКЕТ У СПИРТИНОЈ КУЋИ: Радови на реконструкцији завичајног музеја у Земуну теку у неколико фаза

Foto V. N.

Radovi na obnovi ovog nesvakidašnjeg ukrasnog poda bili su veoma zahtevni, ali to je samo deo predviđene sanacije koja je planirana za ovaj objekat.

Jedinstveni parket, napravljen od osam metara drveta, konačno je sređen. Tokom izrade primenjen je vid zanatstva, jer su žlebovi parketa ručno sečeni, posle čega su ih majstori uklapali. Ovaj parket nabavljen je pre 165 godina u Belgiji, a stručnjaci Muzeja primenjene umetnosti i Narodnog muzeja radili su na njegovoj restauraciji tri godine.

MUZEJ OD 1970.

ZGRADA je 1970. godine adaptirana u muzej. Sredinom 19. veka u objektu današnjeg Zavičajnog muzeja Zemuna živela je znamenita privrednička porodica Spirta. U duhu vladajućeg romantizma zdanje je oblikovano u stilu pseudogotike.

Rekonstrukcija Spirtine kuće je zajednički projekat GO Zemun, Grada, Muzeja grada Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Kako je saopšteno iz GO Zemun, radovi na kompletnoj obnovi zdanja iz 1855. godine teku u fazama.

INTARZIJA Pod od osam metara drveta, Foto V. N.

- U prethodnom periodu postavljeni su radijatori, zamenjene cevi u podu i sanirana vlaga, što je bio preduslov za vraćanje parketa. Dalje se radi na obnovi zidnih površina, sve do osvežavanja fasade. Očekuje se da bi radovi trebalo da budu okončani u prvoj polovini sledeće godine. Neophodno je da se, osim spoljašnjosti, obnove i slike na zidu u ulaznom hodniku, mobilijar za stalnu postavku...

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili