MAJSTORI AJVARA UKRSTILI VARJAČE: Održana završnica karavana "Izađi mi na teglu"

A. VOJINOVIĆ

11. 10. 2020. u 10:40

FINALE takmičenja u pripremanju ajvara "Izađi mi na teglu" održano je juče ispred "Mega Maksija" na Obrenovačkom putu, a čuveni "smederevac" otišao je u ruke Udruženja žena "Jedinstvo Kikinda".

МАЈСТОРИ АЈВАРА УКРСТИЛИ ВАРЈАЧЕ: Одржана завршница каравана Изађи ми на теглу

Foto V. Danilov

Čukaričkom padinom tokom celog dana širili su se mirisi pečenih paprika, a pozitivna energija bila je prisutna kod svih učesnika. Ukupno 16 ekipa gastronomskog karavana iz svih krajeva Srbije ukrstilo je svoje varjače u završnici manifestacije.

Ovogodišnji karavan "Izađi mi na teglu", sedmi po redu, počeo je 11. septembra i obišao je 12 gradova. Iako je običaj da se manifestacija održi u 30 gradova, ovoga puta broj je morao da bude smanjen usled epidemije virusa korona. Međutim, ni kovid nije sprečio stare i nove takmičare da učestvuju u još jednom "obračunu" za titulu kralja ili kraljice ajvara.

- Uprkos složenoj epidemiološkoj situaciji, koja nas je pratila, uspeli smo da organizujemo ovogodišnje izdanje manifestacije i zadovoljni smo ostvarenim rezultatom. Ekipe su već u 10 časova počele da ukrašavaju svoje štandove, kao što je i običaj bio do sada i na na taj način predstavile mesta iz kojih dolaze - ispričala je Ljiljana Vukotić, oranizator karavana.

Svetski specijalitet, a naš

POMOĆNIK gradonačelnika Andreja Mladenović svečano je otvorio finale i istakao da mu je drago što je Beograd i ove godine ugostio najbolje timove iz Srbije.

Foto V. Danilov

- Ajvar i drugi proizvodi koje ovde imamo priliku da vidimo jesu domaći, ali su svetskog karaktera i mogu da budu plasirani na bilo kojem tržištu, u to nema sumnje - rekao je Mladenović.

Da su se ekipe pobrinule za dekor tezgi uverila se i naša ekipa, a najznanimljiviji je bio tim iz Kikinde koji je svoj štand obojio u narandžaste nijanse i ukrasio čuvenim bundevama "ludajama", po kojima su Kikinđani i poznati. Nasmejane takmičarke iz Vojvodine Mira i Goca sa osmehom su nam ispričale da se nadaju pobedi i da u razdraganoj atmosferi pripremaju svoj ajvar.

Tim iz Kanjiže sa lepršavim imenom "Opasni Marko i očajne domaćice" treći put se takmiči u finalu manifestacije. Dame iz Dimitrovgrada dolaze kao pobednice iz ovog grada i, prema njihovim rečima, očekuju da će baš njihov tradicionalni recept odneti pobedu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024