SKUPŠTINA BEOGRADA USVOJILA REBALANS BUDžETA: U gradskoj kasi 110 milijardi dinara

Tanjug, Beta

28. 09. 2020. u 11:10

СКУПШТИНА БЕОГРАДА УСВОЈИЛА РЕБАЛАНС БУЏЕТА: У градској каси 110 милијарди динара

Foto K. Mihajlović

SKUPŠTINA grada Beograda usvojila je danas rebalans budžeta prema kojem gradski budžet iznosi oko 110 milijardi dinara, što je za oko 850 miliona dinara više nego prema rebalansu iz aprila ove godine, kada je počela epidemija korona virusa.

Kako je precizirano, odlukom o rebalansu budžeta ukupna sredstva budžeta grada planirana su u ovoj godini u iznosu od 110.009.187.052 dinara, od čega se na prihode i primanja odnosi 103.683.521.642 dinara, a na preneta sredstva 6.325.665.410 dinara.

Prihodi i primanja budžeta grada u 2020. godini su ovom odlukom uvećani za 0,8 odsto ili za 825.794.350 dinara, u odnosu na prethodni plan po Odluci o budžetu.

Šef odborničke grupe SNS Aleksandar Mirković je rekao da je Grad Beograd pokazao da je dovoljno jak i finansijski stabilan da može da isprati sve odluke koje donosi vlada i koje su, dodao je, u skladu sa odgovornom politikom predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Naveo je da je bivši gradonačelnik Dragan Ðilas zadužio Grad za 1,2 milijarde evra i dodao da je Đilas “srljao iz kredita u kredit i ostavio katastrofalnu situaciju”, te da se dugovi koje je ostavio vraćaju i danas.

Kako je rekao, da to nisu samo prazne priče pokazuje stanje koje je ostavio u beogradskim opštinama, a, kako navodi, najsvežniji primer je opština Stari grad koju je donedavno vodio Marko Bastać.

U toj opštini je, tvrdi Mirković, u jednom mandatu million i sedamsto hiljada evra potrošeno na agencije i firme za koje je, kako kaže, taj novac “ispumpavan” iz opštinskog budžeta i podeljen Bastaćevim aktivistima.

Šef odborničke grupe "Građanski demokratski forum - inicijativa žena Srbije" Rade Veljanovski je rekao da je, kada je Skupština grada usvojila novi Statut grada Beograda, bilo dosta priča o tome kako je to doprinos decentralizaciji.

-Ukupno kada se uporedi gradski budžet u odnosu na zbir svih budžeta gradskih opština, vidimo da je gradski budžet i dalje oko deset puta veći nego što je zbir opštinskih budžeta i mora se priznati da to sa decentralizacijom nema mnogo veze-rekao je Veljanovski.

Dodao je da se i po rebalansu budžeta, koji je danas usvojen, vidi da su dve opštine i dalje dobile nešto manje sredstava - Stari grad i Novi Beograd.

-Biće vrlo zanimljivo kako će to izgledati iduće godine, posle ovogodišnjih lokalnih izbora i promene vlasti u nekim opštinama- rekao je Veljanovski.

Profir Rančić, odbornik Partije ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS) je rekao da je rebalans budžeta koji je danas usvojen opravdan, uravnotežen i izazvan posledicama korona virusa.

Odbornik SNS Nebojša Bakarec je rekao da je sadašnja vlast uspešnija od prethodne po svim parametrima - prosečne neto zarade, smanjenju nezaposlenosti, kreditnom rejtingu, broju privrednih subjekata i preduzetnika u Beogradu…

Na početku sednice ostavku su podneli odbornici Radoslav Marjanović (SNS) zbog toga što je izabran za predsednika opštine Stari grad i Jelica Sretenović (SPS-JS) zbog izbora na mesto poslanika Skupštine Srbije.

Obornici su usvojili odluku o prestanku mandata Radetu Petroviću, Gordani Mišev i Darku Ćebiću sa izborne liste "Aleksandar Vučić - Zato što volimo Beograd" i Nikoli Jovanoviću sa izborne liste "Dragan Đilas - Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)