NAŠA KOSA JE NJIHOVA SREĆA: Prikupljanje vlasi za izradu perika deci oboleloj od raka

S. B. Milošević

13. 09. 2020. u 08:50

DA moja kosa bude tvoja kosa" - pod ovim sloganom zvršeno je jučerašnje prikupljanje kose za decu obolelu od raka, održano u jednom frizerskom salonu u Vojvode Stepe, u organizaciji udruženja "Uvek sa decom".

НАША КОСА ЈЕ ЊИХОВА СРЕЋА: Прикупљањe власи за израду перика деци оболелој од рака

Novosti

Ovog septembara udruženje obeležava 30 godina rada, tokom kojih je pomagalo deci koja se leče na dečjem odeljenju na Institutu onkologije i radiologije Srbije. Ovu godinu rešili su da obeleže akcijom šišanja i doniranja kose za decu obolelu od raka kako bi se napravile perike od prirodne kose. Akcija nema rok trajanja, jer je potreba za perikama od prirodne kose konstantna.

- Shvatili smo koliko je gubitak kose veliki šok za svu decu koja su u procesu lečenja, posebno za devojčice. Želimo da podignemo svest o ovom problemu u javnosti i motivišemo sve ljude da se priključe humanitarnoj akciji. Perike od prirodne kose su skupe i često porodice nisu u mogućnosti da ih kupe ze dete. Današnja akcija je odlično prošla, devet devojaka je dalo svoju kosu, a već je 80 njih doniralo kosu - rekla je Mileva Ličina, iz udruženje "Uvek sa decom".

Julija Vidanović (13) iz Babušnice svojim primerom želela je da podstakne sve da doniraju kosu.

- Kad sam imala šest godina, čula sam za akcija doniranja kose i poželela da i sama pomognem nekom, i bila sam najmlađi donator tada. Život je hteo da i sama, posle samo nekoliko godina obolim od sarkoma i budem na drugoj strani priče. Tokom lečenja ostala sam bez kose. Svima koji se dvoume da li da doniraju kosu ili ne, poručujem da nema lepšeg osećaja nego pomoći drugima - iskrena je Julija.

Inače, ovaj mesec se obeležava i kao "Zlatni septembar" i posvećen je deci oboleloj od raka. Obeležava se osvetljavanjem objekata zlatnom bojom u gradovima širom sveta, pa tako i kod nas. Ove godine biće obojeni u zlatno Most na Adi, Narodna skupština, Brankov most, Palata "Albanija".

Novosti

KOSU MOGUĆE SLATI I POŠTOM

ZA doniranje je potrebno da bude ošišano minimalno 15 centimetara zdrave kose, može biti i farbana. Šišanje u salonu u Vojvode Stepe 133 biće besplatno za sve koji se u narednom periodu prijave preko sajta udruženja www.sadecom.org.rs. I veliki broj drugih frizerskih salona dobiće uputstva za doniranje kose. Oni koji nisu iz prestonice, ošišanu kosu za potrebe izrade perika mogu da pošalju na: Uvek sa decom, Smiljanićeva 6/1/5, Beograd.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni