OBNOVA KALENIĆA SLEDEĆEG PROLEĆA: Uređenje tržnica na Vračaru i Starom gradu počinje u naredne dve godine

S. B. M.

26. 08. 2020. u 11:37

ОБНОВА КАЛЕНИЋА СЛЕДЕЋЕГ ПРОЛЕЋА: Уређење тржница на Врачару и Старом граду почиње у наредне две године

Budući izgled Kalenić pijace

GRADSKE vlasti nameravaju da izmene izgled beogradskih pijaca. Jedna po jedna, po primeru Palilulske pijace, gradske tržnice u budućnosti bi trebalo da dobiju moderniji izgled.

Po obnovi Palilulske tržnice, u planu je bila rekonstrukcija Kalenića, koja će potpunu transformaciju početi da proživljava na proleće, kada se bude gradila i podzemna garaža ispod Viške. Zatim sledi uređenje Bajlonijeve pijace.

- Kalenić pijaca je prva u nizu koja će doživeti potpunu rekonstrukciju. To se može očekivati početkom sledeće godine. Podrazumeva izgradnju savremene nadstrešnice nad celom pijacom i obnovu svih objekata koji nisu obnovljeni u prethodnom periodu. Pripremu za proširenje Ulice Maksima Gorkog, izgradnju podzemno-nadzemne javne garaže ispod Viške ulice, tako da će ceo taj ambijent potpuno drugačije izgledati ubuduće. Biće savremen i moći ćemo da korisnicima pijace pružimo bolju uslugu, a kroz izgradnju garaže ćemo razrešiti problem parkiranja - navodi gradski urbanista Marko Stojčić.

U planu je bilo da se sa obnovom Kalenića završi ove godine. Zbog ideje da se izgradi garaža u neposrednoj blizini tržnice, sve je bilo odloženo jer su u igri bile dve opcije za njenu lokaciju. Većalo se da li će ona biti desno na platou ispod Viške ulice, ili ispod same pijace, ali ne celom površinom. Ipak, prevagu je odnela prva opcija.

Kako za "Novosti" otkriva glavni prestonički arhitekta, u izradu projektne dokumentacije treba da uđe i Bajlonijeva pijaca, prema idejnom rešenju Zorana Dmitrovića i Zorice Savičić.

- Taj postupak će početi krajem ove godine, kako bismo u sledećoj godini mogli da pribavimo sve dozvole i 2022. krenemo sa izgradnjom i ove pijace. Odnosno odmah po završetku Kalenića.

RADOVI PRE TRI GODINE

OBNOVA Kalenić pijace, započeta je krajem 2017. godine, kada je umesto 23 neuslovna lokala, izgrađeno 28 novih. Onda je renovirano 30 lokala iz Ulice Maksima Gorkog, čime je bila završena prva faza rekonstrukcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

MatijaBG

27.08.2020. 06:18

Stace vam Bajlonijeva pijaca, kada malo navise imate vec Palilulsku...pa ovaj grad je citav u pijacama. Bajloni treba da bude samo trg, sa uredjenim fasadama i pravim prostranstvom ispred tzv.Bitefa, inace evangelisticke Crkve ranije....napravite pravi grad, a ne pijacni lanac po njemu...