UPLATNICA ZA SAMO JEDAN KVADRAT: Najveći iznos poreza na imovinu na Savskom vencu, a najveća površina registrovana u Mladenovcu

J. DINČIĆ

20. 08. 2020. u 12:58

U TOKU prošle godine najviši iznos poreza na imovinu za fizička lica platio je poreski obveznik za kuću na Savskom vencu.

УПЛАТНИЦА ЗА САМО ЈЕДАН КВАДРАТ:  Највећи износ пореза на имовину на Савском венцу, а највећа површина регистрована у Младеновцу

Foto Ž. Knežević

Najveća registrovana površina nepokretnosti iznosila je dva miliona kvadrata za objekat koji se nalazi na teritoriji opštine Mladenovac. Najmanja površina za koju je vlasnik platio porez je svega jedan metar kvadratni za deo stana na Vračaru.

Međutim, najmanja kvadratura za koju je plaćen porez je deo stana u centralnoj gradskoj opštini.

- Na pomenuti objekat uknjiženo je više vlasnika, pa kada se raspodeli kvadratura, svako dobije deo za koji je dužan da plati porez - objašnjavaju nadležni.

Prema zvaničnim podacima za prošlu godinu, najskuplja nekretnina u prestonici bila je kuća na Dedinju, u Užičkoj ulici, koja je prodata za četiri i po miliona evra. Uz Dedinje, kao tradicionalno atraktivnu lokaciju, u Beogradu se, od početka gradnje, svojom ekskluzivnošću, kao atraktivna i skupa lokacija, nametnuo Beograd na vodi. Najskuplji stan u ovom naselju prodat je za 1.319.888 evra, a kvadrat tog stana plaćen je 8.683 evra.

PERIFERIJA NAJJEFTINIJA

PROŠLE godine u prestonici su se uglavnom prodavali stanovi prosečne veličine do 55 kvadrata. Povoljnije cene kvadrata svakako su bile u rubnim delovima grada, odnosno u Lazarevcu, Mladenovcu i Grockoj, dok su cene kvadrata na Novom Beogradu, Vračaru i Savskom vencu bile i do tri puta više nego na periferiji.

Centar glavnog grada, oko Trga republike i Knez Mihailove ulice, takođe drži visoke cene, pa je tako, iako starogradnja, na Obilićevom vencu kupljen stan po ceni od preko 6.000 evra za metar kvadratni.

Prosečna cena novogradnje u toku prošle godine iznosila je 215.842 dinara po kvadratu. Za stan na Savskom vencu izračunata je najveća obračunata cena, a budući vlasnici su po kvadratu plaćali 347.475 dinara i to za stan površine oko 73 kvadrata. Najbolje su profitirali kupci u Mladenovcu koji su za kvadrat morali da izdvoje oko 85.000 dinara, u Grockoj 89.000, a u Lazarevcu 100.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri