LEPA VEST ZA LJUBITELJE SPORTA: Ada Ciganlija dobija velodrom za triatlonce

J. D.

17. 08. 2020. u 18:30

ЛЕПА ВЕСТ ЗА ЉУБИТЕЉЕ СПОРТА: Ада Циганлија добија велодром за триатлонце

Foto: Z. Jovanović

NA Adi Ciganliji uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji staze za triatlonce.

Građani su mogli da daju svoje sugestije na javnom uvidu koji je nedavno završen. Prema predlogu plana detaljne regulacije, izgradnja staze inicijativa je Triatlon saveza Beograda i okvirnom granicom plana prostiraće se na površini od oko 39,7 hektara, gde je planirana izgradnja kružne biciklističke staze - velodrom na otvorenom.

Ova sportska disciplina koja objedinjuje plivanje, biciklizam i trčanje već se godinama održava na Adi Ciganliji. Cena takvog prestižnog takmičenja u Beogradu jeste obustavljanje saobraćaja u okolnim ulicama, što će izgradnjom staze postati prošlost.

- Lokacija obuhvaćena ovom izmenom plana nalazi se najvećim delom u zoni odbrambenog nasipa na severnoj obali Ade Ciganlije prema Savi, sve od taložnika ka Beogradskom kupatilu u dužini od oko 3,5 kilometara - navodi se u dokumentaciji. - Izgradnja biciklističke staze je planirana u južnom delu jezera u dužini od 6.666 metara, širine 4,5 metara, sa kružnim smerom.

RAZVOJ JEZERA

UPRAVA Savskog jezera otpočela je projekat "Ada i svet 365", čiji je cilj da popularno izletište bude aktivno tokom cele godine. Takođe, prema Programu poslovanja, razvoj Savskog jezera biće fokusiran na sanaciju, uređenje i rekonstrukciju postojećih elemenata Ade, poput šetnih i biciklističkih staza, kao i sportskih igrališta.

U planu je objašnjeno i da je uz pešačko-biciklističku stazu moguće realizovati stazu adekvatne dužine za trkačku deonicu triatlonskog takmičenja. Takođe, u jugozapadnoj zoni jezera je moguće realizovati plivačku deonicu. Time bi bila kompletirana "triatlonska staza" za više standardnih formata takmičenja i treninga, sa kapacitetom za veliki broj takmičara, što će zadovoljiti kriterijume organizacije najvećih trka evropskih i svetskih standarda. U planu se navodi i da je očekivani broj posetilaca u vreme manifestacije oko 350 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)