LEPA VEST ZA LJUBITELJE SPORTA: Ada Ciganlija dobija velodrom za triatlonce

J. D.

17. 08. 2020. u 18:30

NA Adi Ciganliji uskoro bi trebalo da počnu radovi na izgradnji staze za triatlonce.

ЛЕПА ВЕСТ ЗА ЉУБИТЕЉЕ СПОРТА: Ада Циганлија добија велодром за триатлонце

Foto: Z. Jovanović

Građani su mogli da daju svoje sugestije na javnom uvidu koji je nedavno završen. Prema predlogu plana detaljne regulacije, izgradnja staze inicijativa je Triatlon saveza Beograda i okvirnom granicom plana prostiraće se na površini od oko 39,7 hektara, gde je planirana izgradnja kružne biciklističke staze - velodrom na otvorenom.

Ova sportska disciplina koja objedinjuje plivanje, biciklizam i trčanje već se godinama održava na Adi Ciganliji. Cena takvog prestižnog takmičenja u Beogradu jeste obustavljanje saobraćaja u okolnim ulicama, što će izgradnjom staze postati prošlost.

- Lokacija obuhvaćena ovom izmenom plana nalazi se najvećim delom u zoni odbrambenog nasipa na severnoj obali Ade Ciganlije prema Savi, sve od taložnika ka Beogradskom kupatilu u dužini od oko 3,5 kilometara - navodi se u dokumentaciji. - Izgradnja biciklističke staze je planirana u južnom delu jezera u dužini od 6.666 metara, širine 4,5 metara, sa kružnim smerom.

RAZVOJ JEZERA

UPRAVA Savskog jezera otpočela je projekat "Ada i svet 365", čiji je cilj da popularno izletište bude aktivno tokom cele godine. Takođe, prema Programu poslovanja, razvoj Savskog jezera biće fokusiran na sanaciju, uređenje i rekonstrukciju postojećih elemenata Ade, poput šetnih i biciklističkih staza, kao i sportskih igrališta.

U planu je objašnjeno i da je uz pešačko-biciklističku stazu moguće realizovati stazu adekvatne dužine za trkačku deonicu triatlonskog takmičenja. Takođe, u jugozapadnoj zoni jezera je moguće realizovati plivačku deonicu. Time bi bila kompletirana "triatlonska staza" za više standardnih formata takmičenja i treninga, sa kapacitetom za veliki broj takmičara, što će zadovoljiti kriterijume organizacije najvećih trka evropskih i svetskih standarda. U planu se navodi i da je očekivani broj posetilaca u vreme manifestacije oko 350 osoba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)