RESTORAN U SREMSKOJ NA SRED TROTOARA: Vlasnik dobio dozvolu za postavljanje bašte na prostoru za pešake (FOTO)

A. VOJINOVIĆ

sreda, 12. 08. 2020. u 08:42

РЕСТОРАН У СРЕМСКОЈ НА СРЕД ТРОТОАРА: Власник добио дозволу за постављање баште на простору за пешаке (ФОТО)

Foto: Novosti

BAŠTA restorana u Sremskoj ulici "okupirala" je trotoar i preprečila put pešacima koji se ovim putem kreću svakodnevno ka Zelenom vencu ili u pravcu Knez Mihailove. Vlasnik lokala je dobio dozvolu za postavljanje bašte, ali se ipak oglušio o propise i proširio prostor čak i na deo kolovoza, pa ogradu i zelene žardinjere sugrađani moraju da zaobilaze.

Sremska je deo pešačke zone koja je izrazito prometna s obzirom na to da se nalazi u samom srcu prestonice.


Iako je ova tema "apsolvirana" na društvenim mrežama, bašta koja je preprečila trotoar opstaje kao da je na dalekoj periferiji, a ne u srcu Beograda.


Zanimljivo da su iz Sekretarijata za inspekcijske poslove za "Novosti" rekli da je po prijavi poveden upravni postupak u kome je utvrđeno da za postavljanje navedene bašte postoji rešenje JP "Kalemegdanska tvrđava", da je bašta u dozvoljenim gabaritima, ali ograda i saksije nemaju dozvolu, pa je doneto rešenje za njihovo uklanjanje, odnosno da se bašta upodobi uslovima iz odobrenja.


Bašta je ubrzo posle nameštanja bila uklonjena, ali je nedugo zatim vlasnik restorana vratio na prvobitan položaj, pa se ograda i saksije i dalje razmeću duž Sremske i smetaju sugrađanima.

Foto: Novosti

 


Inače, plan postavljanja bašta ugostiteljskih objekata u pešačkim zonama i na javnim površinama prostorno kulturno-istorijske celine oko Dositejevog liceja, Knez Mihailove ulice, Topčidera, Kosančićevog venca, Skadarlije i područja koje uživa status prethodne zaštite - Svetosavskog platoa, odnosno njihovih delova, koji ispunjavaju uslove za postavljanje bašte, donosi JP "Beogradska tvrđava".

I to po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove saobraćaja i nadležnog Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

 

Foto: Novosti

U OPŠTINU PO REŠENjE


ZA područja koja nisu pod okriljem JP "Beogradska tvrđava" rešenje za postavljanje bašta izdaju gradske opštine po prethodno pribavljenoj saglasnosti organizacione jedinice Gradske uprave Grada Beograda nadležne za poslove saobraćaja. Kazne se kreću od 100.000 dinara za pravno lice, 50.000 za preduzetnike i 10.000 za fizičko lice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Boki

12.08.2020. 10:32

U Kralja Petra 55, “Tulum 55” zauzeo ceo trotoar a nema nikakvu dozvolu za baštu - niti može da je ima jer je trotoar suviše uzan. Preko dana izbaci par stolova uza zid, “da se Vlasi ne dosete” a uveče zauzme ceo trotoar into bez poštovanja mera za zaštitu od Covid19, načičkani gosti ko na fudbalskoj utakmici, a Komnalna i Inspekcije samo zaobilaze to leglo zaraze i vanpravno zauzece javne površine

DeccaPAS

12.08.2020. 12:57

Ista situacija je i sa novim kafeom na uglu Braće Baruh i Mike Alasa, gde čak komunalna sedne da se odmori i osveži, malo namršti prolaznicima, u bašti kafea, na tom bezpravno uzurpiranom kompletom trotoaru. A prolaznici moraju da idu ulicom. Sramota.

buki

12.08.2020. 18:06

U Obrenovcu isto, čovek zauzeo ceo trotoar, samo što bašta nije ograđena pa može da se prođe. Onaj ko neće da vrcka između stolova, mora da pređe ulicu jer tu nije pešačka zona. I ode moj drug Pera, koji je inače pravnik, da to prijavi u komunalnu inspekciju. Znate šta su mu rekli? Da nije njihova nadležnost jer vlasnik uopšte nema prijavljenu baštu, a oni su tu da dovedu u red i omoguće prolaz kroz ove koji su prijavljene. Borio se Pera, ali je na kraju odustao. Promeni se i vlast 2014, a bašta i dalje radi.