BRZ ODGOVOR – UPOLA MANJA KAZNA: U ponedeljak startuje "Oko sokolovo" u Beogradu

J. S.

08. 08. 2020. u 11:30

U BEOGRADU će u ponedeljak, 10. avgusta, startovati "Oko sokolovo", sistem koji će registrovati vozače koji na nepropisan i bahat način budu parkirali svoja vozila u više od 90 ulica mahom u centru srpske prestonice.

БРЗ ОДГОВОР – УПОЛА МАЊА КАЗНА: У понедељак стартује Око соколово у Београду

M. Anđela

Kazne za prekršioce biće izuzetno visoke ( od 5.000 do 25.000, a za pravna lica i do 50.000 dinara) a novosadski advokat Radomir Minužaba savetuje čitaoce "Novosti" kako da, ukoliko blagovremeno reaguju, mogu da plate upola manju kaznu.

"Oko sokolovo" će konstatovati nepropisno parkirano vozilo, fotografisaće prekršaj,te će se vlasniku vozila ostavljati mogućnost da se izjasni ko je bio vozač, ukoliko on u konkretnoj situaciji nije upravljao vozilom u trenutku fotografisanja. Vlasnici će moći da izvrše uplatu kazne po prekršajnom nalogu, umanjenu za 50 odsto, ukoliko se izjasne u roku od osam dana.

Radomir Munižaba -Privatna arhiva

- Savet vlasnicima vozila je da, kada dobiju poziv da se izjasne u roku od osam dana o tome ko je upravljao vozilom, to odmah i učine, jer u suprotnom će protiv njih biti pokrenut prekršajni postupak za nedavanje podataka o licu koje je upravljalo vozilom. U tom postupku su zaprećene novčane kazne vrlo visoke: za pravna lica do 600.000, a za fizička do 120.000 dinara - kaže advokat Radomir Munižaba za "Novosti".

Naš sagovornik smatra da će se u praksi "Oka sokolovog" pojavljivati problemi u vezi sa dokazivanjem da li je vozač bio u vozilu ili ne. Naime, u svakodnevnici će biti situacija da vozač mora na trenutak da izađe iz vozila kako bi pomogao da se istovare neke stvari iz automobila ili utovare u vozilo, da pomogne deci, starijim osobama ili ljudima sa invaliditetom i slično.

- Sa tim u vezi, najviše problema će imati vozači taksija dostavnih vozila, jer su oni svakodnevno u saobraćaju i upravo će oni biti najčešće u ovim navedenim situacijama. Vreme će pokazati na koji način će se ovakve situacije rešavati u praksi - zaključuje novosadski advokat Radomir Munižaba.

DNEVNO 1.300 PREKRŠAJA

POMOĆU sistema "Oko sokolovo" Komunalna milicija snimaće slučajeve kršenja propisa, a zatim izdavati kazne za nepropisno parkiranje automobila: na ulicama, trotoarima, zelenim površinama... Tokom dosadašnjih desetak dana probnog rada "Oka", dnevno je zabeleženo oko 1.300 prekršaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna