GUNĐAJU ZBOG TAKSE, ALI PLAĆAJU: Niko ne odbija da izmiri naknadu od 13,68 dinara mesečno

S. V.

petak, 07. 08. 2020. u 13:56

ГУНЂАЈУ ЗБОГ ТАКСЕ, АЛИ ПЛАЋАЈУ: Нико не одбија да измири накнаду од 13,68 динара месечно

Foto D. Milovanović

RAČUNI za vodu uvećani su pre deset meseci, kada je na uplatnice korisnika JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" uvrštena naknada za održavanje pogonske spremnosti sistema u iznosu od 130,68 dinara.

Iako su se, posle uvođenja novog nameta sugrađani obraćali nadležnom preduzeću kako bi im bilo objašnjeno na šta se odnosi naknada, iz JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" kažu da nije bilo onih koji su odbili da plaćaju dodatni iznos.

Početkom 2019. godine bilo je govora o poskupljenju cene vode, kada je "Beogradski vodovod" uputio zahtev gradonačelniku Zoranu Radojčičiću kojim se traži da povećanje bude 11 odsto, odnosno oko 150 dinara. Taj zahtev do danas nije uvažen, ali je kroz dodatnu stavku, račun ipak uvećan. Nadležni kažu da se fiksni iznos od 130 dinara za održavanje pogonske spremnosti sistema neće menjati.

CENA VODE

POSLEDNjI put cenovnik JKP "Beogradski vodovod i kanalizacija" izmenjen je 2016. godine. Od tada cena potrošene tekuće vode iznosi 56,63 dinara po kubnom metru za domaćinstva, kao i 22,89 po kubiku za odvođenje otpadnih voda.

- Budući da na osnovu Zakona o komunalnim delatnostima JKP ima obavezu da svim korisnicima obezbedi neprekidno snabdevanje zdravstveno i higijenski ispravnom vodom za piće u dovoljnim količinama i predviđenim pritiscima, na osnovu izdatih uslova za priključenje, nameće se obaveza održavanja stalne pogonske spremnosti sistema - kažu, za "Novosti" iz "Beogradskog vodovoda". - Plaćanjem navedene stavke u iznosu od 130,68 dinara sa PDV, koji se neće menjati, u značajnoj meri doprinosi se neprekidnom održavanju pogonske spremnosti sistema, odnosno garantovanju predviđenih pritisaka u vodovodnoj mreži i kvaliteta vode za sve korisnike, bez obzira na količinu utrošene vode.

Kako nam je rečeno, ovo komunalno preduzeće do sada nije imalo slučaj da korisnik odbije da plati ovu stavku. Ukoliko bi se to desilo, potrošaču bi se poslala opomena kako bi se dugovanje izmirilo, a kao krajnja mera usledilo bi utuženje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Leštanac

07.08.2020. 16:56

Pa kad u računima za utrošak struje postoje nekoliko stavki, koji pored iznosa za utrošenu struju, račun uvećava skoro za 100%, a oni za održavanje mreže imaju minimalne troškove, ali zato su im plate najveće u Srbiji, možemo vodovodu da platimo neku naknadu da nam vada bude čista i zdrava, da ne prodjemo kao neki gradovi u Srbiji.

mislite o tome

07.08.2020. 17:57

@Leštanac - Pa taj novac će da ide u njihove plate. Ne mislite valjda da će da to ulažu u kvalitet vode? Ne bi onda dozvolili gradnju na izvorištu vode da brinu o tome.

Leštanac

07.08.2020. 19:11

@mislite o tome - @mislite o tome: Ne slažem se sa Vama a imamo mi dokaz u Leštanima. Godinama smo bili snabdevani iz Vinče, gde se voda iz Dunava preradjivala i ulazi u sistem. Vodu koju smo pili često je imala talog u flašama ili balonima koje smo punili jer je često nestajalo vode, a sada pošto smo prikačeni na sistem Makiš - Mladenovac, voda je čista i bistra bez taloga. Zato i podržavam ovu taksu. A plate koliko znam u Beogradskom vodovodu su mnogo manje nego u EPS-u.-

Zikica

08.08.2020. 03:38

Ma nije problem da se placa garantovano snabdevanje nego je problem sto oni ne placaju penale kad ono izostane. Konkretno prosli mesec dva puta pi dva dana potrosaci iz ulice u kojoj stanujem nisu imali vodu usled pucanja cevovoda a racuni nisu bili ni za paru umanjeni u odnodu na mesec kad je sve bilo kako treba. Ista prica je i sa EPS proteklih meseci je nestajalo struje u toku noci nekoliko puta i to je uticalo na moj posao buduci da radim od kuce a racun nikad nije bio umanjen iako naplacuju angazovanu snagu i garantovano snabdevanje.