POTPISAN SPORAZUM: Park u Požeškoj vraćen stanarima

S. VIDAČKOVIĆ

01. 08. 2020. u 19:15

PARKIĆ u Požeškoj ulici na Banovom brdu neće biti pretvoren u gradilište!

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ: Парк у Пожешкој враћен станарима

Foto: VN

Posle više od godinu dana nesuglasica između investitora "Niva bilding" i stanara koji su želeli da sačuvaju ovu zelenu površinu, juče je u Starom dvoru dogovoreno da neće biti gradnje u ovom delu prestonice, te da će park ostati na svojoj poziciji. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić potpisao je protokol kojim je okončan spor između stanara i građevinske firme oko izgradnje zgrada na zelenoj površini.

Prema Vesićevim rečima, juče je konačno završena agonija stanara na adresi Požeška 158 - 160, kao i investitora, kompanije "Niva bilding", jer rasprava oko toga da li bi trebalo i da li je moguće graditi na spornim parcelama traje duže od godinu dana. Stanari su se prvi put pobunili u julu prošle godine, kada je investitor ogradio spornu parcelu i počeo sa sečom drveća. Žitelji Požeške nekoliko puta su protestnom šetnjom po Banovom brdu izrazili negodovanje, a verbalni sukob između dve strane jednom je čak prerastao u fizički.

 

Goran Vesić: Grad će otkupiti parcelu, menjaćemo urbanistički plan

- Tu zelenu površinu stanari smatraju parkom dok je, sa druge strane, investitor kupio zemljište regularno i dobio građevinsku dozvolu - objašnjava Vesić. - Ovo je jedna od situacija gde niko nije kriv i gde je potrebno pronaći kompromis. Stanari su u pravu kada kažu da im je zelena površina potrebna, a investitor je takođe regularno, od privatnog lica, kupio parcelu i dobio dozvolu da gradi na osnovu važećih urbanističkih uslova. Zbog svega toga došli smo u situaciju da imamo bagere, policiju, proteste i rasprave, odnosno probleme koji nikom nisu potrebni. Obe strane su pokazale veliku želju da se "izađe" iz ove situacije. Protokol o saradnji potpisali smo stanari, investitor i ja u ime Grada Beograda, a ovaj dokument obavezuje i GO Čukarica.

Foto: VN

Vesić sa investitorom i građanima u Skupštini grada

Zamenik gradonačelnika je najavio da će se na prvoj septembarskoj sednici Skupštine grada pokrenuti postupak za izmenu urbanističkog plana. Ovim dokumentom, park koji je bio predmet nesuglasica biće proglašen javnom zelenom površinom.

- To znači da će postati park. Proces usvajanja PDR traje između sedam i 11 meseci, jer je to zakonska procedura. Kada se proglasi javna zelena površina, tada će JKP "Zelenilo Beograd" tu napraviti nov i moderan park, kojim će se ponositi svi stanari Požeške. U međuvremenu će "Zelenilo" uraditi projekat u čiju će izradu uključiti stanare i GO Čukarica.

Investitor Ninoslav Adžić pristao je da ova površina bude pretvorena u javnu zelenu oazu, a Grad će u budućnosti od njega, putem eksproprijacije, otkupiti ovaj plac. Takođe, Adžić se odrekao stečenog prava kako bi kompromis bio postignut i obavezao se da neće sprovoditi nikakve radove do završetka procesa promene PDR, kao i da će obustaviti sve pravne postupke koji su pokrenuti protiv pobunjenih žitelja Požeške.

ZAHVALNOST ZA REŠENI PROBLEM

PREDSTAVNIK stanara iz Požeške ulice Saša Simić zahvalio se Gradu i rekao da svi problemi mogu biti rešeni ukoliko postoji volja.

- Za nas je ovo velika pobeda i želim da zahvalim i svim građanima koji su učestvovali u odbrani ovog parkića. Zahvaljujući Gradu, oslobođeni smo velikog pritiska. Goran Vesić se prema nama ponašao kao najbolji prijatelj, na čemu smo mu veoma zahvalni.

- Stanari su se obavezali da će sarađivati sa Gradom, Opštinom, Urbanističkim zavodom i "Zelenilom", kao i da će obustaviti proteste, jer za njih nemaju razloga budući da je problem rešen. Svi smo se nečega odrekli, svi smo nešto preduzeli kako bismo radili za opšte dobro - zaključio je Vesić.

 

 

 

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

PRIREDBA ZA 63.ROĐENDAN: Svečanost povodom jubileja obrenovačke predškolske ustanove