DOZA KISEONIKA U SRCU GRADA: Hiljadu biljaka na četiri hektara

S. Vidačković

19. 07. 2020. u 09:30

ДОЗА КИСЕОНИКА У СРЦУ ГРАДА: Хиљаду биљака на четири хектара

Foto: Arhiva VN

U SAMOM srcu grada, na prostoru od četiri hektara živi više od hiljadu biljaka. Botanička bašta "Jevremovac" prava je adresa za sve sugrađane koji traže predah od svakodnevnih obaveza, gradske vreve i mesto gde su sigurno zaštićeni od virusa.

Kako nam je rekla zamenica upravnika Mira Fiškalović, u letnjim danima ovde najviše dolaze porodice sa malom decom, bake i deke sa unucima, ali ima i akademaca.

- Nema drastičnog povećanja broja posetilaca, ali je procenat veći u odnosu na prethodnu godinu - kaže, za "Novosti" Fiškalovićeva. - Pre je bilo mnogo više stranaca, ali zbog situacije sa virusom i otkazivanja putovanja, nema ih ovog leta. Uglavnom nam dolaze porodice sa decom, bake i deke sa unučićima. Takođe, mnogo studenata sa raznih fakulteta koristi povlasticu da sa indeksom besplatno uđe u baštu, te koriste lepo vreme, mir i tišinu da uče, ili da naprave predah od višesatnog čitanja gradiva.

Lepotu i uživanje u Botaničkoj bašti poslednjih dana remete komarci, ali u saradnji sa ekipom Zavoda za biocide, tih dosadnih insekata je manje, kaže naša sagovornica.

Staklena bašta i Japanski vrt su uvek aktuelni za posetioce, i tu oni provode najviše vremena. Posebna atrakcija su japanski šarančići koji plivaju u jezeru. U ovo doba godine osoblje Botaničke bašte gostima predlaže da uživaju u kaktusima, mirisu orhideja i biljke sapelije.

Foto: M. Anđela

- LJudi koji nam dolaze trude se da uživaju u svakom trenutku. Najviše ih privlači Japanski vrt, koji koriste za odmor ali i fotografisanje. Takođe, u Botaničkoj bašti temperatura je niža za nekoliko stepeni nego van naših kapija, tako da se sugrađani i kod nas mogu "osvežiti", bez odlaska na kupalište.

Foto: M. Anđela

CENA 300 DINARA

BOTANIČKA bašta otvorena je svakog dana od 9 do 19 časova. Cena ulaznice za odrasle je 300 dinara i važi celog dana, što znači da se sa kartom može izlaziti i vraćati u biljni kompleks. Deca do osam godina ne plaćaju ulaznicu, kao ni studenti koji pokažu indeks na portirnici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)