RUŠENJE NA VRAČARU U AVGUSTU : Iako je gradilište zatvarano više puta, investitor je bahato sprovodio radove

J.Dinčić

17. 07. 2020. u 09:21 >> 00:39

MESECIMA traje borba žitelja Vračara i Sekretarijata za inspekcijske poslove da se sruši bespravno nadograđen deo objekta u Krunskoj 79.

РУШЕЊЕ НА ВРАЧАРУ У АВГУСТУ : Иако је градилиште затварано више пута, инвеститор је бахато спроводио радове

Foto K.Mihajlović

Prema saznanjima "Novosti", objekat se nalazi na spisku prioriteta Grada za rušenje i radovi na uklanjanju trebalo bi da počnu u avgustu.

Rešenjem građevinskog inspektora ovog Sekretarijata naloženo je investitoru da ukloni nelegalno sagrađena dva sprata, na šta je on priložio žalbu drugostepenom organu, koji je poništio rešenje građevinskog inspektora. Kako su "Novosti" ranije izvestile, investitoru je Opština Vračar izdala dozvolu samo za adaptaciju objekta, ali ne i za nadogradnju. Zato je i prema nalogu inspekcije, gradnja bila obustavljana nekoliko puta, međutim, traka je svaki put bila sklonjena, a radovi nastavljeni.

- Kada smo na terenu utvrdili da se izvode radovi bez adekvatnih dozvola, odmah smo obavestili nadležni organ GO Vračar, koji je poništio rešenje kojim su radovi odobreni - objašnjavaju u Sekretarijatu za inspekcijske poslove. - Takođe, podnete su i krivične prijave protiv investitora zbog građenja bez dozvole, skidanja službenog znaka zabrane radova, kao i protiv izvođača radova i ceo postupak se nalazi pred sudom, a zvaničnu odluku očekujemo uskoro.

Iako je investitor i za vreme vanrednog stanja radio, posle ukidanja građevinska inspekcija nije evidentirala izvođenje radova u Krunskoj 79.

Prema rešenju o adaptaciji koju je investitor dobio 10. oktobra 2019. godine od Opštine Vračar mogao je samo da renovira fasadu i da obnovi krov, ali ne i da nadogradi još spratova. Kako nije imao dozvolu za ove radove, investitor će najverovatnije, kada se ceo postpuak okonča, morati da sam ukloni nadograđeni objekat. Ukoliko ne postupi tako, građevinska inspekcija će ukloniti nadogradnju o trošku investitora.

SAMO TRI SPRATA

STANOVNICI Vračara, okupljeni u "Udruženju za ulepšavanje Vračara" i Udruženju "Topolska" uspeli su da izdejstvuju zaštitu autentičnosti njihovog kraja, u čemu su im "Novosti"davale podršku.

Na njihovu inicijativu je, naime, Gradska skupština donela odluku da zgrade koji se ubuduće budu zidale u ovom delu prestonice ne premašuju tri sprata. Takođe je precizirano koja vrsta objekata i sa kakvom fasadom može da se gradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna