TRAŽE SE KUPCI: Prodaja poslovnog prostora u "Beograđanki", jednom od simbola prestonice

J.Dinčić

16. 07. 2020. u 14:17

POSLOVNI prostor u zgradi "Beograđanke", jednom od simbola prestonice, od juče se prodaje.

ТРАЖЕ СЕ КУПЦИ: Продаја пословног простора у Београђанки, једном од симбола престонице

P.Milošević

Deo Palate "Beograd" gradske vlasti su oglasile na prodaju po početnoj ceni od 20,6 miliona evra, objavljeno je na sajtu Gradske uprave. Ponuđeno je više od 19.000 metara kvadratnih poslovnih prostora u ovoj zgradi, a pravo učešća u postupku javnog nadmetanja imaju pojedinci i preduzeća. Kupac je u obavezi da uloži osam miliona evra u rekonstrukciju, a bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika ne sme doći do bilo kakve promene na zgradi.

U ponudi su prostorije u suterenu, delu prizemlja, galeriji prizemlja, kao i delovi od prvog do sedmog sprata. Zatim oko 11.000 kvadrata od sedmog do 21. sprata, kao i delovi poslovnog prostora na 22, 23. i 24. spratu. Kako se navodi u oglasu, budući kupac je u obavezi da u roku od tri godine izvede građevinske i zanatske radove na adaptaciji i rekonstrukciji objekta u vrednosti koja ne sme biti niža od osam miliona evra. Tenderom su predviđeni i određeni uslovi, a prvi je da je kupac obavezan da položi depozit koji iznosi 10 odsto procenjene vrednosti.

- Depozit ostaje Gradu, a ako kupac ne bi isplatio punu cenu koju je licitirao, može da bude i veći od 10 odsto. Naravno, ukoliko se na tenderu bude pojavilo više ponuđača - objasnio je Goran Vesić, zamenik gradonačelnika. - Ukoliko bi se desilo da kupac ne uloži osam miliona evra u rekonstrukciju zgrade, na šta se obavezao, Grad bi mogao da zadrži bankarsku garanciju.

Kao najvažnije, Vesić je istakao da je Grad tenderom obavezao budućeg kupca da ne sme da izvrši promenu namene, odnosno da ne sme da uradi bilo kakvu promenu na zgradi bez saglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda jer je reč o zgradi koja je pod zaštitom države.

- Tako će "Beograđanka" biti sačuvana. Ona je simbol jednog vremena i kao takva se čuva - rekao je Vesić i dodao da će budući kupac plaćati porez na imovinu Gradu, što znači da će biti prihoda za gradski budžet.

Podsetio je da je "Beograđanka", kada je izgrađena, bila najmodernija zgrada na Balkanu i prva sa centralnom klimom, ali da je odavno zrela za popravku. Kako je dodao, dobićemo modernu zgradu, ali njena namena neće biti promenjena.

- "Beograđanka" sada pravi gubitke, nije rentabilna i nema razloga da svi građani iz budžeta plaćaju održavanje te zgrade kad Grad može da ima prihode od toga - objasnio je zamenik gradonačelnika i dodao da će to ponovo biti moderna poslovna zgrada kakva je bila i kada je sagrađena.

Budući kupci poslovni prostor mogu da pogledaju, svakog radnog dana od 16. do 29. jula od 12.00 do 15.00 časova, uz obaveznu prethodnu najavu. Prijave za javno nadmetanje za kupovinu mogu da se podnesu do 29. jula, a javno nadmetanje zakazano je za 31. jul.

 
VISOKA 101 METAR

ZGRADA "Beograđanka" podignuta je 1974. godine za vreme mandata gradonačelnika Branka Pešića, a po projektu njegovog imenjaka i prezimenjaka, arhitekte Branka Pešića. Bila je jedna od najprepoznatljivijih, ali i najviših zgrada u prestonici, uz Geneks kulu i Ušće. Visoka je 101 metar i ima 23 sprata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)