Nema toga ko sme da seče Košutnjak!

S. Vidačković

07. 07. 2020. u 09:21

GRAD Beograd neće dozvoliti smanjenje šume u Košutnjaku, makar to tražio investitor. Šumska osnova neće se menjati ni u Koštnjaku, kao ni u ostatku Beograda. To su sve dezinformacije i izmišljotine.

Нема тога ко сме да сече Кошутњак!

Foto: Novosti arhiva

Ovo je izjavio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, povodom najave da će u srcu Košutnjaka, u kompleksu nekadašnjeg "Avala filma" sa okolinom od 86 hektara, firma "Avala studios" izgraditi stambeni kompleks. O ovom planu i nameri investitora da zida u srcu Košutnjaka "Novosti" su prve pisale.

U planu, koji je do 13. jula na ranom javnom uvidu u zgradi gradske uprave, a koji prethodi izradi plana detaljne regulacije, vidi se da je ovde predviđena izgradnja stambenih zgrada i komercijalnih sadržaja u kojima bi živelo oko 8.000 ljudi.

- Niko nije lud da poseče toliko hektara šume - rekao je Vesić. Iako je u zgradi Gradske uprave u toku uvid, deo sugrađana koji žive u ovom delu prestonice za sledeći vikend najavljuje proteste kako bi skrenuo pažnju nadležnih na ovaj mogući ekološki problem.

Prostor "Avala filma", jugoslovenskog i srpskog filmskog magnata, privatizovan je pre pet godina, iako su se mnogi tome protivili. Osim zemljišta, prodata su i prava na arhivu klasične kinematografije, uprkos protivljenju filmskog esnafa.

Od oko 86 hektara, koliko zauzima parcela predviđena urbanističkim planom, skoro polovina je prekrivena gustom šumom Košutnjaka. Sugrađane brine to što je moguće da zbog ovog projekta stradaju hiljade zdravih stabala.

Izradi plana detaljne regulacije treba da predstoji javna rasprava gde bi se izjasnili svi zainteresovani i dali svoje primedbe na budući projekat. I gradski urbanista Marko Stojčić je rekao, za "Novosti", da iako je ceo kompleks u vlasništvu firme "Avala studios", koja sa svojom zemljom može da radi šta želi, Grad neće dozvoliti da novi sadržaji unište šumsku osnovu.

Osim seče stabala, deo Beograđana koji ovde živi ističe da će budući stambeni kompleks u Košutnjaku dodatno opteretiti infrastrukturu.

Foto: Novosti arhiva

Ulaz u nekadašnji kompleks "Avala filma"

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)