RAZGOVOR O UNAPREĐENJU POLOŽAJA: Na Čukarici obeležen Međunarodni dan Roma, a prošle nedelje proslavljena Tetka Bibija

A. Z. K.

08. 04. 2024. u 16:55

MEĐUNARODNI dan Roma obeležen je danas na Čukarici.

РАЗГОВОР О УНАПРЕЂЕЊУ ПОЛОЖАЈА: На Чукарици обележен Међународни дан Рома, а прошле недеље прослављена  Тетка Бибија

GO Čukarica

Organizovan je okrugli sto, a tema je bila "Decenija rada na unapređenju položaja Roma".

Na sastanku osim predstavnika opštine učestvovali su predstavnici Centra za socijalni rad, Nacionalne službe za zapošljavanje i DZ "Dr Simo Milošević". Osim njih o unapređenju položaja Roma govorili su i predstavnici Škole za osnovno obrazovanje odraslih "Đuro Salaj", pedagoški asistenti i predstavnici urdruženja Roma sa Čukarice.

Pravoslavni Romi tokom prošle nedelje okupili su se u Žarkovu gde su zajedno proslavili praznik Tetka Bibije. Veliki broj porodica pravoslavne veroispovesti tradicionalno se okupio kod obeleženog drveta u Šavničkoj ulici, kako bi se zajedno pomolili i proslavili dan svoje isceliteljke.

GO Čukarica

Tekst potpisa

Ova svečanost tradicionalno je prošla u dobrom raspoloženju, a organizovana je po starim običajima. Okupljeni su se molili za zdravlje, a posebno najmlađih. Predstavnici opštine Čukarica zajedno sa brojnim romskim porodicama obeležili su ovaj praznik.

Tetka Bibija se obeležava četiri nedelje pre Velikog petka, i proslavljaju je brojne porodice širom sveta. Prema predanju, ona je sačuvala romski narod od kuge koja je zahvatila Egipat. Romi su je tada izabrali za svoju sveticu i sve kuće i porodice bile su spasene od kuge. U to vreme presudnu ulogu u spasavanju odigrala je i guska koja se smatrala svetom pticom kod Roma.Tetka Bibija važi za čudotvorno biće koje spasava Rome od teških bolesti, pre svega kuge, a posebno se veruje da je naklonjena deci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?