U PADINSKOJ SKELI SAMI KOSE TRAVU: Udruženje građana prikuplja novac za kupovinu opreme, jer njihovo naselje nije u režimu "Zelenila"

A. Z. K.

05. 03. 2024. u 19:13

U PALILULSKOM naselju Padinska skela trava "do kuka" godinama je uobičajena slika od proleća do kasne jeseni.

У ПАДИНСКОЈ  СКЕЛИ САМИ  КОСЕ ТРАВУ: Удружење грађана прикупља новац за куповину опреме, јер њихово насеље није у режиму Зеленила

UG "Volim Padinjak"

Udruženje građana "Volim Padinjak" odlučilo je da pokrene akciju "Pokosimo Padinjak" u sklopu koje prikuplja novac za kupovinu pet trimera i toliko kosilica kako bi samo doveli u red kraj u kojem žive. Njihovo naselje, naime, nije u sistemu održavanja JKP "Zelenilo Beograd" pa su prinuđeni da se snađu ili trpe posledice

UG "Volim Padinjak"

 

Nekada su o zelenim površinama, kojih u Padinskoj skeli ima mnogo, brinuli zaposleni u "Poljoprivrednom kombinatu Beograd". Oni su traktorima i poljoprivrednim mašinama uređivali travnjake kroz svoje naselje. Raspad preduzeća, koji je ostavio pogubne posledice na mesto, uticao je i na ovaj segment života. Građanima je prepušteno da sami, "rukama" brinu o svojoj okolini. Mnogi su se navikli i čiste i uređuju oko svojih zgrada, ali postoji nekoliko lokacija za koje niko nije zadužen već su "zajednički". Prava je šteta jer tim delovima može da se šeta, ali mogu i da postanu leglo insekata i ostalih neprijatnih "komšija".

UG "Volim Padinjak"

 

- Napravili smo projekat i javili se na konkurs fondacije "Trag", dogovor je da ako prikupimo 380.000 dinara do 30. marta, oni će nam duplirati sredstva - priča za "Novosti" Svetlana Milanović iz Udruženja građana "Volim Padinjak".- Novac koji prikupimo biće namenjen za kupovinu trimera i kosilica. Ideja nam je da nekoliko puta godišnje organizujemo akcije u kojima ćemo mi zajedno kositi i srediti naše naselje.

Problematične lokacije su u blizini hale, kod okretnice, kod pruge, uz Vizelj, šumske staze i površine u Tovilištu.

"Volim Padinjak"

UDRUŽENjE građana "Volim Padinjak" prethodnih godina organizovalo je brojne akcije kako bi se poboljšao život u ovom delu Palilule. Pre par nedelja organizovali su i prikupljanje potpisa da se u njihov dom zdravlja vrate dežurstva pedijatara. Njihovi projekti nailaze na pozitivne reakcije kod žitelja ovog naselja, pa se uvek rado odazivaju na sve njihove pozive.

Građani ne žele da samostalno uređivanje bude dugoročno rešenje, jer već godinama apeluju na nadležne da osnuju službu koja će brinuti o zelenim površinama u naselju. Ideja je da nabavka kosilica i trimera bude prelazni period dok nadležni ne osmisle rešenje za organizovanu brigu o zelenilu u Padinskoj skeli.

Na zgradama su ovih dana okačili i apel građanima da doniraju novac za nabavku opreme. Oni su napravili i sajt kako bi građani svakog trenutka mogli da provere koliko novca je prikupljeno u akciji. Za sada je na račun udruženja leglo oko 215.000 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!