POBEDNIK NA KALEMEGDANU: Spomenik koji gleda u budućnost

Novosti online

13. 08. 2023. u 16:07

BEOGRADSKI Pobednik, monumentalni spomenik na Kalemegdanu, simbolizuje izdržljivost i snagu srpskog naroda kroz istoriju. Podignut 1928. godine, spomenik čine bronzana muška figura sa sokolom u levoj ruci i spuštenim mačem u desnoj, na glavi muškarca nalazi se keče koje predstavlja srpsku narodnu nošnju starosrbijanske-torlačke regije.

ПОБЕДНИК НА КАЛЕМЕГДАНУ: Споменик који гледа у будућност

FOTO: FK Crvena zvezda

Rad je vajara Ivana Meštrovića, kao i postament koji je koncipiran u vidu dorskog stuba sa kanelurama na visokoj kubičnoj bazi, je autorsko delo arhitekte Petra Bajalovića.

Pogled sa Kalemegdana pruža jedinstvenu perspektivu, a Beogradski Pobednik dominira horizontom grada.

Kroz decenije, postao je svedok različitih vremena, od perioda Kraljevine Jugoslavije do savremenog doba. Njegova prisutnost podseća ljude na istorijske izazove i pobede koje su oblikovale identitet Beograda.

Foto: D. Balšić

Ovaj spomenik nije samo fizička manifestacija, već i snažan emotivni simbol.

On podseća na stradanja tokom Prvog svetskog rata, ali istovremeno slavi hrabrost i otpornost ljudi.

Njegova monumentalnost odražava kolektivni duh zajednice i sposobnost opstanka kroz teške periode.

D. Balšić

Beogradski Pobednik takođe predstavlja arhitektonsku lepotu koja privlači posetioce iz celog sveta. Njegova pozicija na Kalemegdanu, okružena istorijskim zidinama, stvara harmoniju između prošlosti i sadašnjosti. To je mesto gde se tradicija susreće sa modernošću, stvarajući jedinstven prostor za refleksiju i kontemplaciju.

Beogradski Pobednik nije samo skulptura, već duboko ukorenjen simbol koji povezuje ljude sa njihovom prošlošću. Kroz svoju monumentalnost, on svedoči o snazi zajednice koja je prebrodila izazove vremena, ostavljajući neizbrisiv trag na istorijskom i kulturnom pejzažu Beograda.

Foto: grad Beograd

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

Komentari (0)

TULIJUM LASER ODLIČAN IZBOR ZA LEČENJE: Najčešći uzrok urinarnih problema je uvećana prostata