ZA DEVET MESECI MILION TURISTA: Broj gostiju raste svakog meseca, u prestonici najbrojniji posetioci iz Turske i Rusije

A. Z. K.

11. 11. 2023. u 07:58

BEOGRAD je tokom prvih devet meseci posetilo oko milion turista!

ЗА ДЕВЕТ  МЕСЕЦИ  МИЛИОН  ТУРИСТА: Број гостију расте сваког месеца, у престоници најбројнији посетиоци из Турске и Русије

Foto: Tanjug

Najbrojniji su bili gosti iz Turske i Rusije. Na spisku onih koji su ostvarili najveći broj noćenja u glavnom gradu su i posetioci iz Kine, Nemačke i Sjedinjenih Američkih Država.

Prema podacima Sektora za statistiku pri Sekretarijatu za upravu, broj gostiju od januara do septembra porastao je u odnosu na isti period prethodne godine za 21 odsto.

- Samo u septembru Beograd je imao 135.260 gostiju iz zemlje i inostranstva - navodi se u izveštajima Sekretarijata. - Što se tiče stranih zemalja na vodećoj poziciji su Turci - 107.571, na drugom mestu su gosti iz Rusije - 85.020. Među najbrojnijim su i turisti iz Nemačke, BiH, Hrvatske, Kine i Rumunije. Među onima koji su ostvarili najveći broj noćenja su gosti iz Rusije, Turske, Nemačke, Kine i SAD.

U Turističkoj organizaciji Beograda rekli su da je nastavljen rast broja turista u našem glavnom gradu, ali i broj noćenja.

Najviše poseta bilo u avgustu

PREMA podacima Sekretarijata za upravu od početka godine "najslabiji" je bio januar, a tada je glavni grad posetilo 71.093 turista. Najviše poseta bilo je tokom avgusta 142.275, od aprila do septembra u našem gradu je bilo preko 110.000 turista. Ovog septembra glavni grad je posetilo 135.260 gostiju, što je 15.000 više nego prošle godine u isto vreme.

- Ovaj period su obeležila tradicionalno jaka tržišta poput Turske i Kine. Posle naših promotivnih kampanja beležimo i značajan porast broja gostiju iz Rumunije i Italije, a očekujemo da će i gosti iz ovih zemalja sve više dolaziti u Beograd - rekao je direktor Turističke organizacije Beograda Miodrag Popović. - Planiramo da učestvujemo na Svetskom sajmu turizma u Londonu, zatim sajmovima u Bukureštu, Solunu i Pekingu. Pripremamo i specijalizovane promotivne događaje u Ljubljani i Skoplju.

U avgustu je Beograd posetilo 142.275 turista, što je oko 20.000 više nego istog meseca 2022. godine. U prilog tome da je Beograd sve popularniji među turistima, govori i podatak da je naš grad tokom 2021. godine posetilo oko 700.000 gostiju, a prošle godine 1.179.889.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)