KOMŠIJA IM BAGEROM UPAO U KUĆU: Porodica Đoković osam meseci u agoniji zbog bahatosti investitora

Š.Marović

11. 10. 2023. u 22:02

VEĆ osam meseci traje agonija porodice Đoković iz Mickijevičeve ulice 7 na Voždovcu, pošto su im nemarom investitora popucali zidovi na porodičnoj kući, koja se sve više urušava! Zbog napuklina oni su decu morali da pošalju kod babe i dede na selo, a mališani gotovo dva meseca nisu išli u školu. Iako su se obraćali nadležnima, rešenje izgleda nije na vidiku.

КОМШИЈА ИМ БАГЕРОМ УПАО У КУЋУ: Породица Ђоковић осам месеци у агонији због бахатости инвеститора

Privatna arhiva

Reporteri "Novosti" juče su posetili ovu porodicu u naselju Braća Jerković i zatekli supružnike Igora i Danijelu Đoković kako bespomoćno posmatraju svoj dom, čija je desna strana fasade potpuno ogoljena, a unutrašnji zidovi napukli. Kako ističu za naš list, agonija kroz koju prolaze već osam meseci počela je u februaru, kada je investitor počeo da ruši kuću koja je bila prilepljena uz njihovu.

- Sve je započelo 22. februara kada je investitor došao da ukloni stari objekat - očajno priča za naš list Danijela. - Dok smo još ležali u krevetu, kuća je počela da se trese od vibracija. Naš i komšijin objekat bio je zalepljen jedan uz drugi, a sve se skidalo bagerom, iako je više puta pre toga upozoren da to radi ručno, a ne mašinski. Ova kuća je stara, niko ne zna kad je tačno sazidana, sa strane je samo od cigle i blata. Radnici nisu obraćali pažnju na to i kašikom bagera su probili zid i bukvalno upali u dečju sobu. U sobi smo zatekli oblak prašine, oštećen dečji garderober, knjige, a odeća je ispala iz ormara. Policija je izašla tog dana, napravila i izveštaj, a dolazila je i građevinska inspekcija.

Kako su inspektori rekli porodici Đoković, investitor je u tom trenutku imao urednu dozvolu za rušenje objekta uz njihov i oni nisu nadležni da procenjuju štetu da li je kuća bezbedna za stanovanje, već su ih uputili na sudskog veštaka. Dva nezavisna sudska veštaka građevinske struke konstatovala su da kuća nije bezbedna za stanovanje i da će biti sve gore ukoliko se brzo ne sanira.

- Sledećeg dana oni nastavljaju radove kao da ništa nije bilo i dolazi do oštećenja na donjem spratu - priča naša sagovornica. - Od tada, dakle 23. februara na ovom gradilištu se niko nije pojavio do današnjeg dana. Uglavnom nas svi upućuju na privatnu tužbu, svako skida odgovornost sa sebe. Dve ćerke od 11 i 8 godina ne žive sa nama, nisu dva meseca od februara išle u školu, već dane provode kod dede i babe na selu. Bukvalno smo rastureni kao porodica, teško je preživeti sve ovo. Mališani nisu na selu imali ni internet, nego mi ovde prikupimo šta su sve radili tokom nedelje, pa im nosimo tamo da uče. Deca i dalje nisu tu, već ih od septembra svakog dana dovozimo i odvozimo iz škole na selo, daleko od kuće u kojoj su donedavno živele.

Kucali su na mnogobrojna vrata

KAKO ističe Danijela Đoković, ne postoji institucija na čija vrata nisu zakucali za osam meseci agonije.

- Angažovali smo dva advokata, obratili se predsednici Opštine Voždovac, koja nas je jedina primila i pokušala nešto da pomogne, ali nažalost bez uspeha. Takođe, dopise smo slali i Sekretarijatu za inspekciju inadzor, Sekretarijatu za urbanizam, Sepretarijatu za imovinsko-pravne poslove, Ministarstvu građevine i Ministarsvu za ljudska i manjinska prava, načelnicima građevinske inspekcije. Ne znam kome više da se obratimo, očajni smo.

Plac je u ovom trenutku potpuno zarastao u korov, a građevinske table o radovima nije bilo. Kako su rekli naši sagovornici, prilikom radova nije bilo ni zaštitne ograde, ali ni upozorenja da se tu nalazi gradilište.

- Oni su čak i kopali na placu gde nisu imali dozvolu, pa im je naređeno da vrate dva kamiona zemlje - priča Danijela. - Mislim da su hteli da kopaju dva nivoa podzemnih etaža. Najteže od svega je što je popucao jedan od nosećih stubova u prizemlju, pa svake noći strepimo za bezbednost. Posebno će biti problem kad krene počnu kiše, pošto zidovi to ne mogu da izdrže.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

IZGUBIO SAM 400.000 EVRA, DUŽAN SAM JOŠ 80.000: Surova ispovest Aleksandra bivšeg kockara (VIDEO)