BEOGRAĐANI, OPREZ: Ambrozija će da buja i naredne dve nedelje, vrednosti alergena veće do 11 puta

B.B.

12. 09. 2023. u 13:55

NAREDNE dve nedelja koncentracije polena ambrozije u vazduhu pojedinim danima biće od 7 do 11 puta veće od graničnih vrednosti, upozoravaju iz Agencije za zaštitu životne sredine.

БЕОГРАЂАНИ, ОПРЕЗ: Амброзија ће да буја и наредне две недеље, вредности алергена веће до 11 пута

Foto: Privatna arhiva

Poslednji podaci monitoringa pokazuju da je trenutno izmerena koncentracija polena ambrozije u Beogradu i dalje znatno iznad graničnih vrednosti. Ambrozija, koja ima jedan od najjačih alergenih polena ulazi u završnu fenofazu cvetanja, pa se krajem septembra očekuje postepeno opadanje dejstva.

- Merenja Agencije za zaštitu životne sredine kažu da je, nažalost, još uvek povišena koncentracija polena ambrozije, najvećeg alergena i u ovom periodu njene vrednosti idu u pojedinim danima od 7 do 11 puta iznad graničnih vrednosti -  rekla je za Tanjug Mirjana Mitrović, rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena - Agencija za zaštitu životne. - Nažalost, i naredne dve nedelje naše prognoze sa terena su da će ova biljka imati povišene vrednosti, a to znači preko 30 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a to je sve što je povišeno za alergične osobe. Takve osobe moraju biti na povišenim terapijama. Osnovni saveti su im da vode računa da u prepodnevnim satima ne budu u prirodi, da se dogovaraju sa alergolozima za propisane terapije i da koriste klimatizovane prostorije.

PLAN

Grad Beograd je usvojio Akcioni plan za suzbijanje ambrozije po kojem do kraja 2029. godine treba da bude uspostavljen Integralni sistem monitoringa i suzbijanja ambrozije na celoj teritoriji Beograda.

Ambrozija je u našoj zemlji prvi put registrovana 1953. godine. Smatra se da je uneta u Vojvodinu sa semenom gajenih biljaka Dunavom brodovima iz Rumunije i brzo se proširila u skoro celoj zemlji.

Iako se, kao prethodnih godina očekivalo da će se vrednosti polena u vazduhu pasti posle 15. septembra, to se neće dogoditi.

Analize pokazuju da svaki peti stanovnik Srbije ima reakciju na polen ove biljke, a projekcije pokazuju da će se narednih decenija osetljivost na ambroziju na području Evrope povećati dvostruko, i to sa sadašnjih 33 na 77 miliona ljudi. Donji prag koncentracije koji izaziva alergijsku reakciju je 30 polenovih zrna po metru kubnom. Kada je agencija počela sa radom 2002. godine, najveće dnevne vrednosti za Beograd bile su oko 200 polenovih zrna po metru kubnom vazduha, a poslednjih godina su zabeležene i više od 900 po kubnom metru.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije