NIŽA CENA UZ - OPRAVDANJE: Izostanak deteta deset radnih dana "bez papira"

B.Borisavljević

25. 07. 2023. u 15:28

ŠKOLSKI raspust smanji dolaznost dece u obdaništa, pa je tokom letnjih meseci većina vrtića poluprazna. U državnim predškolskim ustanovama za svaki opravdani izostanak deteta (bolest, godišnji odmor roditelja) se cena umanjuje za 50 odsto po danu nedolaska.

НИЖА ЦЕНА УЗ - ОПРАВДАЊЕ: Изостанак детета десет радних  дана без папира

Foto: P. Milošević

 Pravilnikom Ministarstva prosvete je predeviđeno da se u državnim vrtićima detetu deset dana godišnje "neopravdanog" izostanka toleriše, preko toga obračunava se 100 odsto.

Otkad Grad Beograd subvencioniše deo troškova boravka dece i u privatnim vrtićima, preporuka Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu vlasnicima privatnih vrtića je da i oni u svojim ustanovama primenjuju isti obračun, odnosno da za dane odsustva dece umanje račune, baš kao i državni. Ipak, retki su oni koji su to prihvatili. Budući da su to privatne ustanove, u čiji se princip rada Grad ne može mešati, na roditeljima je da se prilikom izbora privatnog vrtića detaljno informišu da li je ta ustanova prihvatila preporuku istog načina obračuna ili nije, odnosno, da li za dane kada dete ne dolazi u vrtić naplaćuje umanjenu cenu što je roditeljima jako bitno.

BROJKE

U ovom trenutku Grad Beograd subvencioniše boravak više od 22.000 dece u više od 450 privatnih vrtića i na ime refundacije od 2015. godine roditeljima je isplaćeno više od 18 milijardi dinara.

Ekonomska cena vrtića je 28.015 dinara. Iznos subvencije je do 22.412 dinara (80 odsto ekonomske cene), a cena državnog vrtića je 5.603 dinara (20 odsto ekonomske cene)

Princip Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu je da primenjuje identičan tretman za decu i u državnim i u privatnim vrtićima te se u podjednakom odnosu subvencionišu. To znači da Grad plaća 80 odsto ekonomska cene za boravak u državnom vrtiću, odnosno roditelji plaćaju 20 odsto što je oko 5.600 dinara iako je ukupan mesečni trošak Grada za boravak deteta oko 28.000 dinara. Takođe, za boravak dece u privatnim vrtićima Grad Beograd subvencioniše iznos do 80 odsto od ekonomska cene, dok razliku plaćaju roditelji. Od septembra će se iz gradske kase uplaćivati pun iznos, a roditelji će biti oslobođeni plaćanja. Finasiranje boravka u privatnim predškolskim ustanovama će ostati kao i do sada.

Osim apela koji je više puta upućivan, Grad ne može drugačije da utiče na principe rada privatnih vrtića. Umanjenje cene dok su deca odsutna i u privatnim obdaništima uticalo bi na konkurenciju među vrtićima što bi uticalo i na sve ostale da primene isti princip obračuna.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TITO TRAŽIO BATI DA MU ISPRIČA VIC O NJEMU: Ovaj odgovor je dobio od glumca (VIDEO)