SARADNJA SA DŽENĐIANGOM: Delegacija opštine Novi Beograd u poseti Kini

B.B.

20. 07. 2023. u 15:00

PREDSEDNIK opštine Novi Beograd Bojan Bovan, prilikom posete Kini, potpisao je "Sporazum o uspostavljanju saradnje Novog Beograda i grada Dženđianga, provincija Điangsu" sa gradonačelnikom Dženđianga Sju Šuhai.

САРАДЊА СА ЏЕНЂИАНГОМ: Делегација општине Нови Београд у посети Кини

Foto opština Novi Beograd

Sporazum predstavlja okvir za saradnju dve lokalne uprave u oblasti privrede, trgovine, zdravstva, kulture, turizma, obrazovanja, nauke, sporta i drugih oblasti. Tokom boravka u Dženđiangu, gradu sa više od tri miliona stanovnika, Bovan je posetio i Memorilajni centar posvećen Sju Sjinghu i Džu Jing. Domaćini su naglasili da je to prva delegacija iz Srije, koja je posetila taj memorijalni centar i odala počast poginulim kineskim novinarima.

Bovan se u Dženđiangu sastao i sa partijskim sekretarom KP Kine Ma Minglongom, a organizovan je i Forum o saradnji Dženđianga i Novog Beograda u oblasti privrede, trgovine, kulture i turizma.

- Gostoprimstvo i veliko prijateljstvo koje narod Kine gaji prema narodu Srbije, mogli smo da osetimo na svakom koraku naše posete - naveo je Bovan. - Dženđiang je duplo veći od Beograda, a po urbanističkom uređenju, širokim bulevarima, rekama i zelenim površinama, svojim najvećim delom podseća na Novi Beograd. Mogućnosti privredne saradnje sa Dženđiangom su ogromne, jer za gradove te veličine, ima najveći BDP u provinciji Điangsu.

Gosti iz Srbije su u Šangaju posetili i Generalni konzulat Srbije, a poslednjeg dana boravka u Pekingu i Kulturni centar "Ivo Andrić". U razgovoru sa direktorom KC Tatjanom Soldat, bilo je reči o mogućnostima saradnje opština čije su delegacije boravile u Kini i kulturnog centra, kako bi se pružila što bolja mogućnost predstavljanja kulturne baštine.

BOMBARDOVANjE

Pored izuzetno dobrih političkih i privrednih odnosa dve države, Novi Beograd i Dženđiang dodatno je povezao i jedan u nizu tragičnih događaja tokom NATO bombardovanja Srbije 1999. godine. Dvoje novinara lista “Guangming ribao“, supružnici Sju Sjinghu i Džu Jing, koji su poginuli u bombardovanju kineske ambasade, 7. maja te godine, rodom su iz Dženđianga.

U delegaciji koja je od 8. do 16. jula boravila u Kini bili su i predsednik opštine Stari grad Radoslav Marjanović i predsednik Skupštine te opštine Dušan Petrić. Povod njihovog boravka u Kini je uspostavljanje saradnje sa gradom Duđiangjan.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)