UZ DIPLOMU I UGOVOR O RADU: Prva generacija montera telekomunikacionih mreža uspešno izašla iz klupa Srednje tehničke PTT škole

B.Borisavljević

10. 07. 2023. u 10:47

PRVA generacija montera telekomunikacionih mreža koji se školuju po trogodišnjem dualnom modelu izašla je iz klupa Srednje tehničke PTT škole.

УЗ ДИПЛОМУ И УГОВОР О РАДУ: Прва генерација монтера телекомуникационих мрежа успешно изашла из клупа Средње техничке ПТТ школе

Foto: Srenjda tehnička PTT škola

Svih 19 učenika su odmah dobili ugovore za posao u "Telekomu", koje samo troje đaka nije potpisalo. Uz moto da je učenik najvažniji i najmoderniju opremu, rezultati ne izostaju. Po završetku škole učenici su osposobljeni da odmah počnu da rade, a za najbolje su obezbeđene stipendije. Zato su i ove godine sva mesta popunjena u prvom krugu.

Jedan od učenika iz prve generacije montera je Nikola Stojanović, iz sela Tečić kod Jagodine. On je nastavio porodičnu tradiciju i upisao istu školu kao i otac. Iako je smer tek uveden kao dualni obrazovni profil, Nikola se nije puno dvoumio prilikom izbora budućeg zanimanja.

- Trogodišnji smer sam upisao jer se pohađa po dualnom modelu i zato što mi pruža mogućnost da radim posao koji volim - kaže Nikola. - Preporučio bih svakome ko želi da radi ovaj posao da upiše ovaj smer, zato što može dosta da nauči i napreduje u poslu. Posle završene škole đaci su osposobljeni za rad na visini, popravljanju i otklanjanju smetnji na telefonskoj liniji, rad sa najnovijim aparatima, tehnikom za internet i televiziju. Dualno obrazovanje pruža bolje uslove za praksu i zaposlenje u odnosu na klasične smerove.

TRADICIJA

Srednja tehnička PTT škola ima tradiciju dugu više od 60 godina. Škola je osnovana u okviru i pod patronatom ZJPTT (Zajednica jugoslovenskih pošta, telegrafa i telefona) tada državnog preduzeća i nosila je naziv "Školski PTT centar". Osmišljena je i radila je kao škola za obuku budućih radnika u pošti, tehničara u telefonskoj i telegrafskoj centrali, montera TT vodova. Tada je to bila jedinstvena škola u Srbiji, a 2003. godine je dobila sadašnji naziv.

Prema rečima Vele Čoje, pomoćnika direktora do ove školske godine, PTT škola bila je jednina u Srbiji koja je imala dual u svom nastavnom planu i programu, a od septembra biće ih i u Novom Sadu, Aleksincu i Kragujevcu. Osim iz Beograda, dolaze im đaci iz Leskovca, Vranja, Kosovske Mitrovice, Valjeva, Smedereva, Požarevca, Velike Plane i Pirota.

- U Srednjoj tehničkoj PTT školi učenik je u fokusu nastave i učenja, gde se uporedo razvija preduzetnički duh kod đaka, a njihova bezbednost i sigurnost je na prvom mestu - navodi Čoja. - Kroz školovanje na svim obrazovnim profilima i obučavanje na savremenim maketama uz korišćenje odgovarajućih alata, mernih instrumenata, uređaja i druge opreme učenici stiču bazične tehničke veštine u samoj obrazovnoj ustanovi, ali i praktično primenljive veštine kroz fleksibilno kombinovanje praktične nastave u školi i učenje kroz rad ili praksu unutar kompanija. Saradnja sa kompanijama, naročito kroz programe praksi i dualno obrazovanje, ima obostrano pozitivne efekte kako za kompanije tako i za školu.

PROFILI

OSIM montera u školi postoje još četiri obrazovna profila koja traju četiri godine - tehničar telekomunikacionih tehnologija, tehničar poštanskog saobraćaju i telekomunikacionih tehnologija, elektrotehničar računara i administrator računarskih mreža.

Po dualnom modelu školuju se i tehničari telekomunikacionih tehnologija. Učenici u drugom, trećem i četvrtom razredu imaju nastavu četiri dana u školi, a jedan dan u kompaniji. Ovaj smer je jedini u Srbiji po dualnom modelu.

Ona ističe da škola poseduje najsavremeniju opremu i uređaje za učenje. Kroz laboratorijske vežbe i praktičan rad, zahvaljujući aktuelnoj opremi, moguće je simulirati različite situacije iz realnog konteksta. Pored maketa koje pomažu da teorijske sadržaje prati praktičan rad učenika, škola poseduje i aktuelne merne instrumente i opremu za povezivanje optičkih vlakana, za merenje na njima, digitalne osciloskope, digitalne generatore signala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave