ŠAPIĆ: Beograd dobija 102 bezbednosne stanice za veću sigurnost svih građana, naročito najmlađih

Novosti online

12. 05. 2023. u 17:43

GRAD Beograd je stao iza porodica žrtava dve velike tragedije koje su ih zadesile i pomoći će im i ubuduće, ali mediji o tome neće biti obaveštavani, rekao je gradonačelnik Aleksandar Šapić.

ШАПИЋ: Београд добија 102 безбедносне станице за већу сигурност свих грађана, нарочито најмлађих

Foto printskrin tvB92

– Tako će biti i kada za deset ili više dana javnost i mediji počnu da jure neke druge teme i kada, nažalost, oni ostanu sami sa svojim bolom i gubitkom. Sa porodicama smo kontaktirali već prvog dana i rekli im da barem o sahranama u ovom zlu ne razmišljaju. Nismo o tome obavestili javnost, jer smo smatrali da je to nepristojno, neprimereno i neumesno. Kada se pojavila vest da će Luka Dončić platiti sahranu, predsednik Skupštine grada mu je zahvalio i rekao da je to već rešeno. Postoje stvari koje će se pre ili kasnije saznati, ali ne mora baš o svemu odmah da se obaveštavaju mediji, jer nam se desila verovatno najveća tragedija u istoriji Srbije u mirnodopskom periodu – naglasio je Šapić gostujući u emisiji „Fokus” na B92.

Gradonačelnik je podsetio da je Grad nekoliko meseci pre ovih tragedija krenuo sa merama definisanja zona bezbednosti oko škola, ali i da je fokus njegovog političkog angažmana od početka mandata bio upravo na porodici i brizi o deci.

– U aktuelnom zakonu, doduše dosta nejasno, definisano je da su kazne drastičnije ukoliko dođe do prodaje droge u okolini škola. Iniciraćemo da se svaka vrsta krivičnog dela, među kojima su i nošenje oružja, tuče i bilo koja vrsta zlostavljanja i vršnjačkog nasilja posebno tretiraju u tim oblastima i da kazne u tom slučaju budi drastično veće. Formirali smo u Gradu radnu grupu koja je već mesecima angažovana na tom projektu i koja, u dogovoru sa Ministarstvom pravde i ljudima iz policije, ima za cilj da se jasno definiše bezbedna zona u koju bi ušle škole, dvorišta, parkovi, igrališta, vrtići, to jest sva ona mesta gde naša deca najviše provode vreme. Cilj je da se roditelj oseti koliko-toliko sigurno, ali i da oni koji imaju nameru da počine neko od ovih dela budu daleko drastičnije kažnjeni nego što to trenutno naš zakon propisuje. U skladu s tim, pre desetak dana smo raspisali javnu nabavku za 102 objekta u gradu koja ćemo podići i gde će se nalaziti stanice „Beogradske službe javnog reda”. Raspisana je javna nabavka i radimo na dovođenju infrastrukture za buduće stanice „Beogradske službe javnog reda”, a ponudićemo i beogradskoj policiji da tu mogu da borave i njihovi pripadnici. Živimo, nažalost, u nebezbednom svetu i zato je aspekt bezbednosti sve važniji – pojasnio je gradonačelnik.

Foto: P. Milošević

Ukoliko se ove maksimalno opremljene stanice, gde će boraviti naši „Beli”, kvalitetno umreže s policijom, gradonačelnik smatra da će bezbednost u čitavom gradu biti na mnogo višem nivou. Izrazio je očekivanje da bi veliki deo tih objekata mogao da bude postavljen na lokacije do kraja godine, a zasigurno na proleće sledeće godine.

Gradonačelnik je istakao i to da je manifestacija „Dani porodice”, koja je bila u planu da se održi ovog vikenda, odložena zbog velike tragedije koja se desila, ali da je zbog svega što se desilo, a naročito zbog toga što živimo u vremenu kada se za porodicu i decu ima najmanje vremena i najmanje se propagira porodična vrednost. Zbog toga je još važnije da se ova manifestacija održi i zato je pomerena za mesec dana i održaće se 17. i 18. juna. Odlukom Skupštine grada, ova manifestacija je proglašena i od posebnog značaja za Grad Beograd.

– Mislim da je sada još važnije da se manifestacija održi, jer želimo da navedemo roditelje da razmisle da li provode dovoljno vremena sa svojom decom, da li dovoljno razgovaraju sa njima, da li znaju probleme svoje dece. Na taj način daćemo im priliku da sa svojom decom provedu dva lepa dana. Ideja nam je da se zatvori čitav centar grada, od Trga republike do Kalemegdana, uključujući i bočne ulice, gde će se održati sijaset malih događaja sa kulturnim, muzičkim, sportskim, naučnim, i mnogim drugim sadržajima. Simbolično bi počela kolektivnim venčanjem, jer je to nukleus svake porodice, odakle sve kreće. To bi bio festival radosti i optimizma i, na kraju krajeva, porodičnih vrednosti na koje se, nažalost, danas najmanje obraća pažnja i najmanje se propagiraju – naglasio je Šapić.

Gradonačelnik je izrazio očekivanje da manifestacija postane tradicionalna kao simbol Beograda, te da će je posetiti nekoliko stotina hiljada ljudi. Na manifestaciju će biti pozvani svi, poručio je gradonačelnik, kako naši ljudi tako i gosti srpske prestonice

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)