STIHOVI SEĆANJA KOD RAIČKOVIĆEVE BISTE: Tradicionalni poetski miting u znak poštovanja velikog srpskog pesnika

T.N.

10. 05. 2023. u 06:30

TRADICIONALNI susret pesnika pod nazivom "Poetski miting" u znak sećanja na čuvenog srpskog poetu, akademika Stevana Raičkovića(1928.-2007.) održan je juče na Kalemegdanu, kod njegove biste.

СТИХОВИ СЕЋАЊА КОД РАИЧКОВИЋЕВЕ БИСТЕ: Традиционални поетски митинг у знак поштовања великог српског песника

Foto: N.Skenderija

Mnogobrojni pesnici, prijatelji, poštovaoci rada Stevana Raičkovića osvrnuli su se na dela ovog velikog umetnika. U "pesničkom kutku" na Kalemegdanu, odzvanjali su Raičkovićevi stihovi koje su govorili pesnici Bratislav R. Milanović, Vidak Maslovarić, Majo Danilović, Gordana Šočević Subotić i mnogi drugi. Takođe, okupljeni pesnici recitovali su svoje pesme, kao i pesme koje su napisane u čast srpskog pesnika.

- Svake godine se 6. maja, na dan kada je preminuo Stevan Raičković, kod ove biste sastanemo i njemu u znamen progovorimo nekoliko stihova, kako bismo održali u sećanju Raičkovićev rad - istakao je pesnik i potpredsednik Udruženja kljiževnika Srbije Vidak Maslovarić. - Ove godine zbog tragičnih dešavanja koja su zadesila našu zemlju u kojima su deca stradalnici, odlučili smo da se okupimo nešto kasnije.

Tradicionalni susret pesnika već jedanaest godina organizuje Udruženje kljiževnika Srbije.

Stevan Raičković je objavio više od dvadeset zbirki pesama,sedam knjiga za decu, nekoliko knjiga eseja.

Njegova poezija objavljena je na ruskom, poljskom, češkom, slovačkom, mađarskom, bugarskom, rusinskom, albanskom, slovenačkom i makedonskom jeziku. Prevodio je ruske pesnike, Šekspirove sonete i "Deset ljubavnih soneta" Frančeska Petrarke.

I drugima biste...

OKUPLjENI pesnici ističu da nedostaju spomen-biste ostalim pesničkim umovima kao što su Rade Drainac, Miodrag Pavlović, Vasko Popa, Momčilo Nastasijević i mnogim drugim velikanima srpske književnosti, dodajući da se nadaju da će i one nekada osvanuti među krošnjama na Kalemegdanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SKANDAL U SRBIJI: Potukli se roditelji fudbalera iz Crne Gore i Rusije, povređena i deca (VIDEO)