HODANJE KAO POKAJANJE PRED ZEMLJOM: Kanadski aktivista Kreg Kohon u ekološkoj kampanji svratio u Beograd

A. Z. K.

25. 04. 2023. u 07:05

KANADSKI aktivista Kreg Kohon iz Londona zaputio se pešice ka Istanbulu, a na njegovoj ruti juče je bio i Beograd. On pešači u sklopu kampanje pod nazivom Walk it back, a njegov cilj je da ukaže na neophodnost smanjenja emisije ugljen-dioksida i da poveća ekološku svest kod ljudi.

ХОДАЊЕ КАО  ПОКАЈАЊЕ  ПРЕД ЗЕМЉОМ: Канадски активиста Крег Кохон у еколошкој кампањи свратио у  Београд

Beoinfo

Dočekala ga je i ugostila u ime Grada podsekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine Jasmina Madžgalj. Iz naše prestonice Kreg Kohon poneo je i flašu rakije kao uspomenu na posetu Beogradu. Kako je rekao, kampanju je započeo kada je postao svestan koliko je štete kao pojedinac naneo planeti, i na ovaj način želi da ispravi grešku. Cilj mu je da svoj 60. rođendan proslavi u Istanbulu, koji je krajnje odredište na njegovom putu.

- Ova kampanja je moje svojevrsno pokajanje upućeno planeti - rekao je juče Kreg Kohon. - Tu odluku doneo sam kao rezultat dubokog uverenja da činim pravu stvar za sve nas. Nijedan sekund se nisam dvoumio iako je bilo na hiljadu prepreka. Moj otac je najpre rekao da je to ludost, a sada misli da sam "kul". Moja devojka je navela da ću joj nedostajati u ovih 153 dana i bila je ljuta, a sada je ponosna.

Sledeće Bugarska i Grčka

SVOJE putovanje započeo je sredinom januara iz Lonodona. Do sada je prošao kroz Pariz, Brisel, Berlin, Prag, Beč. Pre Beograda, Kreg Kohon je posetio i Novi Sad. Do njegovog krajnjeg cilja deli ga još prolazak kroz Bugarsku i Grčku, a krajem maja ili početkom jula on će stići u Istanbul.

Kohon je na svom putovanju nailazio i na otežavajuće okolnosti. Osim snega i kiše, u pojedinim zemljama nije bio dobrodošao.

- Vaši ljudi su izuzetno ljubazni i zato je važno razbijati predrasude koje postoje na Zapadu o Srbiji. Bilo je i onih koji su me pozivali da prenoćim kod njih - istakao je Kohon.

Beoinfo

Tekst potpisa

Osim što je sa čelnicima Grada razgovarao o svom putovanju i kampanji, bio je u prilici da čuje i koje aktivnosti se sprovode kod nas kako bi se smanjila emisija ugljen-dioksida.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)