GOVORNICE OSTALE SAMO USPOMENA: Glavno sredstvo komunikacije nekada bili javni telefoni raspoređeni na mnogo lokacija

T.N.

18. 04. 2023. u 14:38

NEKADA su bile glavno sredstvo komunikacije, a danas samo uspomena. Polomljene, ižvrljane, prelepljene oglasima, "halo govornice" danas čekaju zamenu i digitalizaciju.

ГОВОРНИЦЕ ОСТАЛЕ САМО УСПОМЕНА: Главно средство комуникације некада били јавни телефони распоређени на много локација

Privatna arhiva

U glavnom gradu ima ih 1.011, a najviše ih je oko autobuskih stanica.

Koristili su ih kako mladi, tako i stariji, studenti da se jave roditeljima, a bake i deke da čuju unuke. Danas, kako su u upotrebi mobilni telefoni, halo govornice su ostale samo kao ukras na trotoarima.

- U ranijem periodu govornice su bile znatno više korišćene nego danas, posebno na mestima poput autobuskih i železničkih stanica ili u bolnicama - kažu u "Telekom Srbija" za naš list. - Najviše su se tada koristile za lokalni telefonski saobraćaj ka fiksnim brojevima, a manje za međugradski saobraćaj ili za pozive ka mobilnim brojevima. Uporedo sa rastom mobilnih telefona primetan je značajan pad telefonskog saobraćaja koji dolazi sa javnih govornica.

Za korišćenje "halo govornica" neophodne su poznate "halo kartice" koje su se ranije kupovale na trafikama, a danas ih je moguće nabaviti u "Telekomovim" poslovnicama ili na obeleženim mestima po ceni od 300 dinara. Iznos kredita je takođe 300 dinara, a minut razgovora u domaćem saobraćaju je 1,2 dinara, dok je ka mobilnim mrežama 10. Međutim, kako su reporteri "Novosti" proverili, u ovim poslovnicama nije bilo moguće kupiti "halo kartice", već je to moguće učiniti na sajtu ovog preduzeća.

Kako kažu nadležni u "Telekomu", uništene "halo govornice" neće biti obnavljane, već je predviđena njihova zamena. - Predviđeno je da se postojeće govornice u gradovima širom Srbije zamene multifunkcionalnim uređajima, koji će pružati mogućnost telefoniranja, a biće mnogo više od toga, kako u tehnološkom, tako i u funkcionalnom i vizuelnom smislu - objašnjavaju u ovom preduzeću.

USKORO POSTAVLjANjE "PAMETNIH UREĐAJA"

ZAMENA starih telefonskih govornica u centralnim opštinama bila je najavljena pre gotovo tri godine. Projekat "pametnih" telefonskih govornica predstavljen je u Naučno-tehnološkom parku Beograd u junu 2020. godine, kada je predložena zamena 100 govornica u gradskim opštinama. "Pametne" telefonske govornice bi trebalo da pored telefonskih poziva, pružaju i usluge besplatnog interneta, hitnih poziva, punjenje mobilnih uređaja, informacije o gradskim servisima, mapi grada, gradskom prevozu, turističkoj i kulturnoj ponudi grada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

LEGENDA KOŠARKE ŠOKIRALA EVROPU: Evo snimka na kome krade parfeme u Beogradu (VIDEO)