POGLEDAJTE KAKO IZGLEDA SPOMENIK BRANKU PEŠIĆU Skulptura voljenog gradonačelnika biće postavljena na Velikom trgu u Zemunu

S.V.

04. 02. 2023. u 12:20

SPOMENIK legendarnom gradonačelniku Beograda Branku Pešiću je završen i predat je Skupštini Grada, a do kraja godine biće postavljen na Velikom trgu u Zemunu.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО ИЗГЛЕДА СПОМЕНИК БРАНКУ ПЕШИЋУ Скулптура вољеног градоначелника биће постављена на Великом тргу у Земуну

Foto: D. Milovanović

Pre tri godine, tadašnji zamenik gradonačelnika a sadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić pokrenuo je inicijativu o izradi i postavljanju monumenta Pešiću, a jutros je obišao skulpturu u livnici "Jeremić" u Vrčinu, na dan kada je pre 37 godina preminuo voljeni gradonačelnik. Spomenik je delo vajara Marka Kratohvila, našeg umetnika koji živi u Los Anđelesu.

Foto: D. Milovanović

Ministar Vesić za "Večernje novosti" kaže da je Branko Pešić zaslužio da dobije spomenik, te da je to dobar način da se odužimo i zahvalimo ljudima koji su učinili vredne stvari za naše društvo.

Foto: D. Milovanović

-Tokom Pešićevog mandata Beograd dobio auto - put, Mostarsku petlju, Gazelu, tunel na Terazijama, Beograđanku, BEMUS i BITEF i tada je naša prestonica postala prava metropola - podseća Vesić. - Spomenike ne moraju da dobijaju samo generali i političari, već i ljudi poput Branka Pešića, koji su značajno obeležili naše društvo. Mislim da je ovaj spomenik, uz skulpturu Borislava Pekića na Cvetnom trgu, jedan od najlepših u našem gradu.

Predsednik Skupštine Grada Beograda Nikola Nikodijević istiće da će spomenik biti postavljen na Velikom trgu u Zemunu, opštini u kojoj se rodio i živeo Pešić. Tačan datum još nije poznat, te zavisi od rekonstrukcije ovog zemunskog svkvera.

Foto: D. Milovanović

- Izabraćemo neki prigodan datum, da li kada budu Dani Beograda, ili na Dan oslobođenja Beograda jer je Branko Pešić, sem što je bio gradonačelnik, bio i borac u NOB - objašnjava Nikodijević.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

PRIGOŽINOVO DRAMATIČNO PISMO ŠOJGUU: Ukrajinci spremaju veliki napad na Bahmut, hoće da odseku Vagnerovce