OPŠTINA SURČIN OBELEŽILA VAŽAN DATUM: Sećanje na žrtve Holokausta

Š.M.

01. 02. 2023. u 20:05

“PISMO na šinama” naziv je komemoracije koja je organizovana u pozorišnoj sali u zgradi Opštine Surčin povodom obeležavanja Međunarodnog dana sećanja na žrtve Holokausta.

ОПШТИНА СУРЧИН ОБЕЛЕЖИЛА ВАЖАН ДАТУМ: Сећање на жртве Холокауста

Foto:

Program je bio inspirisan istoimenom knjigom profesorke socijologije iz Novog Sada Marije Vasić koja je istakla da je knjiga nastala iz svedočenja preživelih u brojnim intervjuima i zapisima i predstavlja nastavk prve knjige koja govori o “Novosadskoj raciji”.

Organizator ovog svojevrsnog predavanja, nastavnik istorije u OŠ “22. oktobar” Tatjana Čubrilo je naglasila da je u okviru komemoracije u holu opštine prikazana izložba pod nazivom “Tračci svetlosti” čiju postavku je omogućio “Jad Vašem”, Edukativno- komemorativni centar iz Jerusalima koja govori o ženama tokom Holokausta.

Učenici koji su učestvovali u kreiranju programa mesecima unazad su prolazili kroz različite radionice o toleranciji, diskriminaciji i antisemitizmu. U programu su učestvovali učenici šestog, sedmog i osmog razreda Osnovne škole “22. oktobar”, članovi istorijske sekcije “Čuvari znanja”, članovi hora Osnovne škole “Vožd Karađorđe” iz Jakova i balerine ART centra iz Surčina.

Organizaciju programa podržala je i Gradska opština Surčin a  komemoraciji su ispred opštine prisustvovali Vesna Šalović, član Veća GO Surčin, Sanja Karadžić, načelnica Odeljenja za društvene delatnosti GO Surčin, i predstavnici Turističke organizacije i Kulturnog centra Surčin.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)

U STVARNOM ŽIVOTU NE BI BILO MOGUĆE: Gledaocima Boljeg života nije smetalo