POČELI RADOVI U LOŽIONICI: Na mestu bivšeg Železničkog čvorišta kod Mostarske petlje novi kompleks

Š. M.

01. 02. 2023. u 08:56

NA mestu bivše okretnice za parne lokomotive ispod Mostarske petlje, u prisustvu premijerke Ane Brnabić, obeležen je početak radova na rekonstrukciji nekadašnje zgrade Ložionice, koja će postati kreativno-inovativni multifunkcionalni centar.

ПОЧЕЛИ РАДОВИ У ЛОЖИОНИЦИ: На месту бившег Железничког чворишта код Мостарске петље нови комплекс

Zdanje je zaštićeno kulturno dobro, Foto D. Milovanović

Takođe, pored će se graditi i poslovna zgrada od 11.000 kvadrata, a ukupna vrednost investicije je 52 miliona evra.

Građevinska dozvola za realizaciju ovog projekta dobijena je pre nekoliko dana, a kompletna izgradnja trebalo bi da bude privedena kraju na proleće 2025. godine.

- Mesto nekadašnje stare zgrade železničke Ložionice, koja je zaštićeno industrijsko i kulturno nasleđe, postaće centar susreta i okupljanja kreativaca, naučnika, inovatora, ali i poslovnog sektora, kao i domaćih i stranih turista - istakla je Ana Ilić, viša savetnica premijerke za kreativne industrije i turizam.

Nosioci projekta su Kancelarija za informacione tehnologije i eUpravu i nacionalna platforma "Srbija stvara", dok arhitektonsko rešenje potpisuje studio "AKVS arhitektura".

- Kompleks čine sama Ložionica, nova poslovna zgrada, stari vodotoranj uz most Gazela, veliki park i prostor za razne aktivnosti na otvorenom i podzemna garaža - kaže ona.

- Originalna zgrada Ložionice u celini će biti očuvana, a na 4.800 kvadrata imaće prizemlje i galeriju, izuzetnu salu za događaje, Black Box, koji će moći da se koristi za razne vidove događaja i okupljanja. Ložionica će imati brojne prostore za različite aktivnosti kreativaca - radionice, učionice, sale za sastanke, prezentacije i probe, izložbene prostore.

POSLOVNA ZGRADA PORED

BUDUĆI da će biti maksimalno rasterećena kancelarijskog prostora, pored Ložionice gradi se i nova poslovna zgrada od 11.000 kvadrata. U aneks zgradi nalaziće se prostor uprave Ložionice, Kancelarije za IT i eUpravu Vlade RS i brojnih drugih partnera. Veliki deo prostora biće dostupan startapima, odnosno malim inovativnim preduzećima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)