SKINUT KATANAC SA HITNE POMOĆI: Medicinska služba u Batajnici zatvorena, Opština Zemun reagovala

S. Vidačković

01. 02. 2023. u 09:15

KATANAC koji je bez ikakvog objašnjenja u petak stavljen na vrata prostorija Hitne pomoći u Batajnici, uznemirio je žitelje ovog zemunskog naselja.

СКИНУТ КАТАНАЦ СА ХИТНЕ ПОМОЋИ: Медицинска служба у Батајници затворена, Општина Земун реаговала

Foto GO Zemun

Posle oštrog protesta i zahteva za neodložnu reakciju koje je Opština Zemun poslala na adrese Ministarstva zdravlja i premijerke Ane Brnabić, stigao je odgovor iz Vlade - Služba hitne pomoći u Batajnici od večeras nastavlja sa noćnim radom.

Međutim, i dalje nije jasno zašto je pre nekoliko dana hitna pomoć, koja se nalazi u objektu starog Doma zdravlja u Ulici Jovana Brankovića u Batajnici, prestala da radi.

Predsednik GO Zemun Gavrilo Kovačević objašnjava da je ova lokalna samouprava ogorčena potezom da se preko noći ugasi Služba hitne pomoći ka kojoj gravitira više od 60.000 stanovnika obodnih zemunskih naselja. U batajničku službu urgentne medicine, koja postoji od 1999, dolazili su meštani Ugrinovaca, Busija, Grmovca, Zemun Polja, Banovaca, a godišnje ovde bude pregledano oko 1.500 ljudi.

- U petak su me sugrađani obavestili da je Služba hitne pomoći u Batajnici zatvorena, da je tu samo terensko vozilo koje je tu tokom dana, ali nema noćnih dežurstava - kaže, za naš list, Kovačević.

- Odmah smo reagovali, uputili zahteve Vladi i resornom ministarstvu da se ambulanta ne ukida, jer ovaj segment neodložne medicinske pomoći građanima nikako ne sme biti uskraćen. To je preka potreba. Nismo dobili objašnjenje zašto je to urađeno, kontaktirali smo i direktorku zemunskog Doma zdravlja, ali ona nije znala šta se dešava. Nezavnično smo saznali da je katanac stavljen jer nije po zakonu da hitna pomoć može da bude u istom objektu gde i dom zdravlja. Zanima me, kako za ovih 24 godine koliko je hitna pomoć na tom mestu, nisu prekršeni propisi, a sada odjednom jesu?

Hitna pomoć u zemunskom naselju, Foto GO Zemun

Prvi čovek Zemuna ističe da je neophodno da se ovaj vid medicinske pomoći stanovnicima Batajnice, ali i celog Zemuna unapredi, ili barem ostane na istom nivou, ali nikako ukine. Kada ne bi imali hitnu pomoć u svom naselju, meštani Batajnice morali bi da idu do KBC "Zemun" ili "Bežanijska kosa".

Služba hitne pomoći u Batajnici koristi dve prostorije u prizemlju starog objekta doma zdravlja. To oronulo zdanje biće srušeno, a na istom mestu nići će nova ambulanta od 4.000 kvadrata. Planirano je da i u prizemlju modernog objekta budu smešteni hitna pomoć, laboratorija, opšta medicina - za zdravstveno zbrinjavanje dece predškolskog uzrasta, palijativnu negu i tehničke prostorije. Opština se nada i apeluje na nadležne da se, kada stari dom zdravlja bude srušen, nađe prelazno rešenje i prostor, kako Batajnica ni u jednom momentu ne bi ostala bez službe hitne pomoći.

NOVA ZDRAVSTVENA STANICA

Apeli GO Zemun i građana da Služba hitne pomoći ostane u Batajnici na istoj lokaciji urodili su plodom. Ministarstvo zdravlja je pozitivno odgovorilo .

- Izražavamo zadovoljstvo na pozitivnom ishodu, a sve u interesu građana Zemuna da im ova neodložna medicinska pomoć nadalje bude dostupna. Izgradnjom nove Zdravstvene stanice u Batajnici, koja će imati duplo veće kapacitete i u okviru koje će biti integrisana Služba hitne pomoći, građani će imati još bolju primarnu zdravstvenu zaštitu - kaže se u saopštenju lokalne samouprave.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna