KROZ PAVLOV BULEVAR U DVA SMERA: Gotovo četiri godine posle početka radova, saobraćaj proradio na delu obnovljene rakovičke ulice

Š. Marović

04. 01. 2023. u 10:00

DRUGI deo Bulevara patrijarha Pavla u Rakovici konačno je pre nekoliko dana pušten za saobraćaj, pa su vozila ovim putnim pravcem prošla gotovo četiri godine posle početka radova!

КРОЗ ПАВЛОВ БУЛЕВАР У ДВА СМЕРА: Готово четири године после почетка радова, саобраћај прорадио на делу обновљене раковичке улице

Foto Z. Jovanović

 Ipak, da bi posao na ovoj deonici, na delu od Košutnjaka do Pere Velimirovića bio završen, potrebno je uraditi tramvajske šine.

Reporteri "Novosti" nekoliko puta posećivali su ovo gradilište i gotovo nikada nisu zaticali radnike, tek poneki put nekoliko njih stidljivo je odrađivalo posao. Ulica je kompletno bila završena još pre dve godine, ali automobili nisu mogli njom. Zato su se često, posebno u jutarnjim i poslepodnevnim špicevima, stvarale velike gužve. Takođe, veliki problem je bilo i osvetljenje, koje uglavnom nije radilo, o čemu je naš list izveštavao. Trenutno je ulaz na Bulevar mračan, na šta su se prethodnih meseci često žalili građani koji redovno koriste ovu saobraćajnicu.

- Svakog dana ovuda prolazim kada se vraćam s posla i zaista je nebezbedno voziti uveče jer je vidljivost slaba - kaže nam sugrađanin J. J. iz Rakovice. - Javna rasveta nije uključena, nema razdelne linije, a to je posebno opasno kada pada kiša ili kada je magla. Zimski je period, takvih dana će biti sve više, ništa se ne vidi.

Majstori se trenutno nalaze na prvoj deonici ovog putnog pravca, koja će Rakovicu spojiti sa Mostom na Adi i konačno zaokružiti prsten oko mosta. Radovi na tom delu počeli su s proleća prošle godine uklanjanjem stare i dotrajale pruge, a trenutno se čisti ceo prostor i nasipa tucanikom. Rok za završetak uređenja je godinu dana od uvođenja izvođača u posao, ali, prema dinamici, taj rok gotovo sigurno neće biti ispoštovan. Ovaj putni pravac imaće dve saobraćajne trake po smeru, razdvojene razdelnim pojasom širine četiri metra, dok će trotoari biti promenljive širine, a najmanje dva metra. Na trasi su planirana dva kružna toka i trokraka raskrsnica sa Bulevarom vojvode Mišića.

Foto Z. Jovanović

Izmeštanje korita Topčiderke, što je bio preduslov za proširenje ulice, započeto je marta 2018. godine. Urađen je tada novi most u Pere Velimirovića i zacevljen Kaljavi potok. Radovi na drugoj etapi rakovičkog bulevara dugog 1,8 kilometara počeli su još u septembru 2019. godine, a rokovi za završetak ovog projekta prolongirani su nekoliko puta.

 

ROKOVI MENjANI BEZBROJ PUTA

NADLEŽNI su prvobitni kraj uređenja drugog dela Bulevara patrijarha Pavla najavili za proleće 2021. godine, ali je tada rok pomeren za početak septembra. Zbog nedostatka radnika i problema sa projektnom dokumentacijom, koja nije bila usklađena sa stvarnim položajem postojećih podzemnih instalacija na terenu, ni taj rok nije ispoštovan. Potom je sve trebalo da bude gotovo u junu 2022, pa u oktobru, ali je nezavršen Bulevar pušten za saobraćaj pre nekoliko dana.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024