DADOV U NOVOM IZDANJU: Godinu dana posle početka radova završena obnova kultnog omladinskog pozorišta u Desanke Maksimović

Š. Marović

28. 12. 2022. u 10:21

OBNOVA Omladinskog pozorišta Dadov u Ulici Desanke Maksimović na Vračaru, koje je juče proslavilo 64. rođendan, kompletno je završena, pa će ova kulturna ustanova u 2023. godinu ući u novom ruhu.

ДАДОВ У НОВОМ ИЗДАЊУ: Годину дана после почетка радова завршена обнова култног омладинског позоришта у Десанке Максимовић

Foto Tanjug

Za obnovu zdanja na Vračaru, koje postoji od 1959. godine, Grad je izdvojio 1,5 miliona evra.

Uređenje jedne od najznačajnijih prestoničkih kulturnih institucija i najstarijeg omladinskog pozorišta završeno je u rekordnom roku od samo godinu dana.

- Dadov je juče proslavio 64. rođendan i u 65. godinu ulazi sa novom zgradom - istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić, koji je sa Andrejom Mladenovićem, aktuelnim direktorom preduzeća "Metro i voz", juče posetio ovo kultno pozorište. - U decembru 2021. godine počeli smo rekonstrukciju stare i neuslovne zgrade, a danas je ona potpuno rekonstruisana i ovo je najnovije pozorište u glavnom gradu. Dadov je to odavno zaslužio. Srećan sam i ponosan što je Sekretarijat za kulturu izdvojio novac za obnovu, jer je svaki dinar uložen u pozorište ulaganje u dušu ovog naroda, u našu duhovnost, budućnost - rekao je Vesić, koji je kao zamenik gradonačelnika Beograda sa Mladenovićem inicirao ovu obnovu.

Foto Tanjug

Osim temeljne obnove, zgrada koja čuva pozorišnu istoriju dužu od pola veka je i dograđena. Njena ukupna površina sada je veća od 900 kvadratnih metara. U dograđenom delu iza scene nalaze se nove prostorije za glumce, fundus dekora, rekvizitarnica, radionica i druge tehničke prostorije, dok je na prvom spratu dograđena manja sala, koja je planirana za glumačke probe. Novi izgled dobile su pozorišna scena i gledalište, ulazni foaje, garderoba, biletarnica, mala sala, kancelarije, a obnova je podrazumevala i energetsku sanaciju zgrade sa adekvatnom termoizolacijom, rekonstrukciju kanalizacione mreže, elektro i telekomunikacione instalacije.

Foto Tanjug

- Dugo je trajala naša bitka za rekonstrukciju ove značajne kulturne institucije - rekao je ranije za "Novosti" direktor Dadova Vladimir Mijović. - Pre početka bilo kakvih radova prošli smo kroz pravu agoniju, pošto je trebalo završiti obimnu papirologiju, legalizaciju objekta, preparcelisanje, izradu projekta, a uspeli smo da dobijemo vredno parče zemljišta pored sadašnjeg objekta, koje nam je bilo potrebno za njegovo proširenje.

Foto Tanjug

Povodom velikog jubileja, odnosno 65 godina od osnivanja, pozorište Dadov priprema knjigu i monografiju "Tamo gde snovi počinju", u kojoj će biti obuhvaćen rad, od nastanka 1958. godine do danas. Takođe, zbog posedovanja materijala i arhivskih snimaka, biće urađen film, na kome će biti prikazane neke od predstava i događaja.

BEZ INTERVENCIJE

POZORIŠTE Dadov počelo je da radi 27. decembra 1958. godine u privremenom objektu u Molerovoj 33, da bi se u sadašnji objekat uselilo deset godina kasnije i tu ostalo do današnjih dana. Od tada nijedna velika intervencija nije urađena, a zgrada je zbog godina neodržavanja sve više propadala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VREME JE ZA SPEKTAKL – DRUGA ŠANSA ZA MILIONERE ILI 15. TITULA ZA KRALJEVE? Pogledajte šta nas očekuje u finalu Lige šampiona!